Nyheter

S: Svenska bönder ska prioriteras

Nyheter LRF kommungrupp har bett varje parti, som finns representerade i kommunfullmäktige, att svara på några frågor som berör den gröna näringen med inriktning mot vår kommun. I en artikelserie presenteras partiernas svar. Socialdemokraternas tur att svara på frågorna

– Att rösta i val och vara med och tycka till är en fundamental del av ett demokratiskt samhälle. Vad ni röstar på har vi inom LRF ingen åsikt om, men vi vill uppmana alla att gå och rösta, säger Roger Andersson som är ordförande i LRF kommungrupp. 

1. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att bidra till en ökad och hållbar produktion av mat? 

Nödvändigheten av att öka självförsörjningsgraden har mot bakgrund av klimatförändringar, krig och omvärldshändelser blivit allt mer uppenbar. Socialdemokratin har alltid värnat om det starka samhället. Ett starkt samhälle innebär ordning och reda i ekonomin på alla plan, dit hör försörjningen av livsmedel. Samtidigt som samhället ställer höga krav på svenska bönder vill vi även ha höga krav på maten vi ger våra barn och äldre i skolan och i äldreomsorgen.

Vi vill göra det obligatoriskt att vid alla upphandlingar av animaliska livsmedel ställa krav på att produktionen ska ha skett med höga krav på djurskydd och låg grad av användning av antibiotika – för så vill vi ha det i Sverige. Kommunen ska vara bäst i klassen och svenska bönder ska prioriteras, inte missgynnas. Genom offentlig upphandling kan vi stödja hållbart producerad mat och höja matkvaliteten i förskolor, skolor och äldreboenden. Mat ska vara så långt som möjligt både ekologiskt producerad och närproducerad. Upphandlingen ska också ge förutsättningar för att efterfråga livsmedel som produceras så lokalt som möjligt. Vi har som parti under flera år gått i täten för detta och även motionerat om hållbar upphandling med bland annat krav på revidering av riktlinjer och policy utifrån högre ställda krav på kvalité, etik och miljöhänsyn.

2. Hur ställer ni er till byggnation på landsbygden? 

Vi vill att hela landet ska leva och därmed arbeta för att förbättra förutsättningarna för att bo, leva och verka på landsbygden. I vår kommun biföll kommunfullmäktige vårt förslag som möjliggjorde stödet till fiberföreningarna. Detta innebar en snabb och nästintill heltäckande utbyggnad av bredband. Se även svar fråga 3. Det är viktigt med en befolkad landsbygd.

Vi vill fortsatt medverka till nybyggnation på landsbygden. Respekt och hänsyn till jordbrukets intressen och naturvården har hög prioritet. Det är vår hållning sedan länge att fortsatt kämpa för rätten att bygga oberoende av Försvarsmaktens influensområde. Vår regering har lagt ett lagförslag om att göra det enklare att bygga strandnära på landsbygden och i små tätorter. Samtidigt skärps strandskyddet där det är stor efterfrågan på mark. Skyddet för att kunna bevara växt- och djurliv görs tydligare. Bland annat blir huvudregeln för små insjöar och smala vattendrag att strandskyddet minskas från 100 till 25 meter. Det ska också bli lättare att få dispens eller upphäva det återstående strandskyddet vid sådana vatten. Men förutsättningen är att det ändå finns fri passage till vattnet, detta för att säkerställa allemansrätten. Detta innebär att det blir bättre förutsättningar för bostäder och näringsverksamheter, men gynnar också småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden som i dag har lågt tryck på bebyggelse.

3. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att rusta upp lågtrafikerade vägar på landsbygden för att klara dagens trafik? 

Såväl dagens trafik som en ökad kräver att vägstandarden upprätthålls och trafiksäkerheten förbättras. Detta inte minst med tanke på den expanderande byggnationen utanför tätorterna. Skol-, busstrafik, hemtjänsten, arbetsresor, lantbruksföretag med mera fordrar välhållna vägar. Vi har som parti under den kommunala budgetprocessen stått upp för att bibehålla stödet till enskilda vägar, när Femklövern velat spara.

4. Hur vill ert parti arbeta för att det ska vara attraktivt att bo och leva på dom mindre orterna/landsbygden i vår kommun? 

Vi vill se till av fler bostäder byggs så att alla får ett tryggt boende. Målsättningen ska vara goda bostäder åt alla – inte en marknad för några. Det behövs fler hyresrätter och blandade bostadsområden med villor, radhus och flerfamiljshus som bryter den växande bostadssegregationen. Detta gäller även de mindre orterna. Bostaden påverkar vilka arbeten du kan ta, var du kan studera och hur mycket av din vakna tid som går till pendling. Det avgör om du kan flytta hemifrån, om du kan bo kvar när din livssituation förändras, påverkar vilka förskolor och skolor som är tillgängliga för barn och möjligheten att trivas.

Vårt mål är att alla ska kunna bo bra genom hela livet i hela vår kommun. Vi tror också att den socialdemokratiska regeringens satsningar på stöd för livsmedelsaffärer på landsbygden är viktig och vi ser att det blir allt fler butiker som etablerar sig även på mindre orter i vårt län. Vi noterar också att det finns intresse för etablering av en butik på en mindre ort i kommunen och vi tror på en etablering om tillfället är rätt. Stödet till gårdsbelysning och skyltning är ett bevis på den landsbygdspolitik som vi står bakom. Vi har nyligen fått majoritet för att i Bostadsförsörjningsmålet öka möjligheten till nya lägenheter i kommunen från 30 till 60 i flerbostadshus och dessutom verka för att tomter ska finnas i alla orter som möjliggör detta. Det är väsentligt att VSBo bidrar till utveckling genom sitt bestånd av bostäder i kommunens mindre orter.

För oss är det viktig att kommunens eget energibolag, Vaggeryds Energi AB, fortsätter att stödja landsbygdens utveckling Tillgång till förskola på de mindre orterna liksom kommunikationer och service är viktiga samhällsområden som vi vill prioritera. För att detta ska bli möjligt krävs också ett gediget planarbete. Vi har efter flera års argumenterande äntligen fått gehör för våra förslag om utökade planeringsresurser. Nu har kommunen en stadsarkitekt och fler resurser på planeringsavdelningen.

5. Varför ska man rösta på ert parti? Motivera med max 100 ord. 

För oss är ett Sverige utan en levande landsbygd, inte heller ett levande Sverige. På landsbygden finns de gröna näringarna, stora delar av besöksnäringen och livsmedelsproduktionen. Dessa framtidsnäringar har förutsättningar att bidra till ökad sysselsättning och tillväxt.

Det ger jobb på landsbygden samtidigt som det stärker hållbar utveckling och producerar mat av bra kvalitet med höga miljö- och djurskyddskrav. Svensk mat har hög kvalité och skapar mindre påverkan på miljön än i andra länder. Våra mervärden ska vi värna och utveckla – de är en konkurrensfördel för Sverige. Detta kan bara en stark socialdemokratiskt ledd regering möjliggöra!

Källa: LRF Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *