Nyheter

Så bildas en regering

Så bildas en regering

Nyheter När valresultatet är klart är det talmannens uppgift att föreslå en ny statsminister för den nyvalda riksdagen

Det är många steg i processen att utse en statsminister. Talmannen ska hitta den kandidat som har störst möjlighet att få tillräckligt stöd i riksdagen. Förslaget läggs fram för riksdagens ledamöter och ärendet bordläggs en första gång. Därefter bordläggs frågan ytterligare en gång innan det går till omröstning senast på fjärde dagen efter att förslaget har presenterats.

Om mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga 175 stycken, röstar nej faller förslaget och det är tillbaka på ruta ett. Om det blir ett nej får talmannen prata med partiledarna igen och därefter lämna ett nytt förslag. Talmannen har fyra försök på sig att få en statsministerkandidat som riksdagen accepterar. Skulle det inte gå att utse en statsminister på de fyra försöken ska talmannen utlysa ett extraval som ska hållas inom tre månader efter den sista omröstningen.

Skulle man hitta en statsministerkandidat som riksdagen accepterar så blir det dennes uppgift att utser statsråd och presentera den nya ministerlistan för riksdagen. Vilka som blir ministrar är en fråga för statsministern utan inblandning av riksdagens ledamöter. En regering kan ombildas om statsministern så önskar utan att riksdagen är inblandad.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *