Nyheter

Så här gör du vid en viltolycka 

Nyheter Vi ger er en guide till hur du gör om du har kört på ett djur eller om du hittar döda eller skadade djur.

Arkivfoto

I trafiken

Om du kört på vilt så som älg, rådjur, vildsvin, björn, dovhjort, lo, ren, kronhjort, utter, varg, örn, järv eller mufflonfår:

– Så måste du märka ut olycksplatsen
– Du måste rapportera olyckan till polisen på telefon: 114 14. Det måste du göra även om djuret du sammanstött med inte är synbart skadat. Om du är med i en viltolycka men inte anmäler den kan det ge böter.

Om du har kört på och skadat eller dödat ett mindre djur:

– Stanna bilen och se efter hur det gick för djuret
– Kontakta polisen: 114 14
– Om djuret är skadat, se till att det snarast kommer till en veterinär
– Rör det sig om ett husdjur, försök att kontakta djurets ägare på något sätt. Tänk på den djurägare som letar efter sitt husdjur och går i ovisshet.

På kommunal mark

Om du hittar ett större dött djur i tätort eller på kommunal mark, till exempel i parker och gator kontaktar du kommunens kontaktcenter. 

På din egen tomt eller mark

Om ett vilt djur har dött på din tomt är du som fastighetsägare ansvarig för kadavret. Ligger kadavret i ett bostadsområde behöver du oftast forsla bort det. Ett mindre djur kan du förpacka väl i en plastpåse och sedan lägga bland dina hushållssopor. Du kan också flytta kadavret till ett skogsområde om du har markägarens tillstånd så tar naturen hand om det. Är det ett större djur kan du kontakta kommunen.

Om du har ett skadat djur på din tomt kan du hitta kontaktuppgifter till viltrehabiliterare på viltakutens hemsida.

I skog och mark

Vilda djur får inte hållas i fångenskap, oavsett de är skadade eller inte. Därför får du inte själv ta hem och försöka sköta eller mata ett djur. Men det finns andra bra saker du kan göra om du hittar du ett djur som är skadat:

– Kontakta länsstyrelsen eller polisen. De vet vem i länet som har tillstånd att ta hand om skadade djur.
– Kontakta organisationen Katastrofhjälp för fåglar och vilt. De är duktiga på att ta hand om vilda skadade djur. Du hittar din närmaste kontaktperson på organisationen Katastrofhjälp på deras hemsida.
– Om du träffar på flera döda eller sjuka vilda djur, vill Statens veterinärmedicinska anstalt gärna att du rapporterar in det. Du rapporterar in fynd av sjuka eller döda vilda djur på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida.
– Hittar du ett dött eller skadat rovdjur, rovfågel eller en sällsynt fågel ska du alltid ringa polisen: 114 14.

Källa: Värnamo kommun

Taggar

1 reaktion på Så här gör du vid en viltolycka 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *