Nyheter

Så här granskas skolorna

Nyheter Götaforsskolan, Hjortsjöskolan, Östra Skolan och Sörgårdsskolan har alla granskats och fått ett betyg. ”Vi bedriver en bra verksamhet”, säger Jimmy Lindberg. 

Arkivbild: Sara Mejving

Granskningen utgår ifrån hur rektorn driver och leder verksamheten, samt undervisning och resultaten i sig.

– Vi har regelbundna kvalitetsgranskningar som visar på bra resultat genom hela kommunen. Det är tecken på att vi bedriver en bra verksamhet, säger Jimmy Lindberg på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Skolinspektionen ser väldigt positivt på detta. Sammantaget är bra och det är positivt för både oss och rektorn på respektive enhet, avslutar Jimmy.


Vid granskningsbesöket inhämtas information om såväl styrkor som utvecklingsområden inom verksamheten. Värderingarna i detta beslut grundar sig på:

  •  4 lektionsobservationer.
  •   En gruppintervju med elever.
  •   En gruppintervju med lärare.
  •   En gruppintervju med skolans elevhälsa.
  •   En intervju med rektor.
  •   Dokumentstudier.

Dels de dokument som begärts in från huvudmannen och skolan samt den officiella statistik som finns att tillgå om den aktuella skolan. Innan beslut har fattats har huvudmannen fått ta del av Skolinspektionens protokoll från besöket för faktakontroll.

Som underlag för bedömningarna har Skolinspektionens utredare använt sig av bedömningsunderlag, vilka är utformade i enlighet med forskning och beprövad erfarenhet. Bedömningsunderlagen beskriver de områden som utredarna ska granska vid besök på skolenheter. Bedömningsunderlagen är uppdelade i bedömningsområden. Respektive bedömningsområde är sedan nedbrutet till ett antal punkter. Dessa punkter beskriver mer i detalj vad som ska utredas, för att identifiera var skolans styrkor respektive förbättringsområden finns.

 

Inom respektive område granskas följande delar:

Bedömningsområde 1: I vilken utsträckning leder rektorn lärarnas utveckling av undervisningen och verkar för elevernas lika rätt till en god utbildning oavsett könstillhörighet? Inom detta område granskas hur rektor arbetar med uppföljning och analys, hur skolans arbete med jämställdhet bedrivs, samt hur rektorn leder och organiserar skolans arbete.

Bedömningsområde 2: I vilken utsträckning får eleverna en undervisning som främjar deras möjligheter att nå läroplanens mål avseende kunskaper och värden? I detta område granskas om undervisningen är målfokuserad, varierad och innehåller aktivt lärarstöd, om eleverna stimuleras och utmanas i undervisningen utifrån sina behov och förutsättningar, samt om eleverna görs delaktiga i undervisningen och i sitt eget lärande.

Bedömningsområde 3: I vilken utsträckning präglas utbildningen av trygghet och studiero så att eleverna kan ägna sig åt skolarbete? I detta område granskas hur skolan arbetar för att skapa en lugn och trygg miljö där det råder studiero.

Bedömningsområde 4: I vilken utsträckning ges lärarna förutsättningar att säkerställa likvärdighet i omdömen och betyg? I detta område granskas hur skolan arbetar med diskussion, analys och kvalitetssäkring i arbetet med omdömen och betyg.

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Så här granskas skolorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *