Nyheter

Så här klaras behovet av skollokaler fram till 2045

Nyheter Vid tekniska nämndens senaste sammanträde fanns barn- och utbildningschefen Per-Erik Lorentzon på plats för att informera om det framtida elevunderlaget samt det långsiktiga behovet för Hjortsjöskolan i Vaggeryd. ”– Det kommer att finnas fyra skolområden i Vaggeryd”

Arkivfoto: Parkeringsplatsen ska återställas där paviljongerna finns idag

Barn- och utbildningsförvaltningens chef informerade tekniska nämnden om det framtida elevunderlaget i bland annat Vaggeryd. Uppdaterade och fördjupade befolkningsprognoser har genomförts fram till år 2045. 

Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden berättar om ärendet som var ett rent informationsärende till nämndens ledamöter. 

– Vi har, som tidigare sagts, förordat rivning av mellanstadielokalerna vid Hjortsjöskolan i Vaggeryd. Det här har satt igång en tankeprocess i hur vi jobbar framöver. Besluten tas i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, men vi i nämnden är ändå fastighetsförvaltare och ska veta vad som kommer upp på bordet vid sammanträden. Vi fick en dragning gällande hur mycket Vaggeryds tätort växer det kommande året och förvaltningschef på barn- och utbildning, Per-Erik Lorentzon, besökte oss. Det är väldigt viktigt att vi i nämnden får samma bild som kommunstyrelsen.

Av kommunens totalt antal elever går 47 procent i skolan i Vaggeryd. Enligt gällande prognoser ser man även att tillväxten fortsättningsvis kommer att ske i Vaggeryd. Åldersgruppen varierar mycket mellan de olika åren. Antalet elever kommer att öka stort i årskurs F-3 redan hösten 2022 när barn som är födda 2016 börjar förskoleklass. Tillväxten märks först i årskurs F-3, sedan i årskurs 4-6 och till sist i årskurs 7-9. Mellanstadiet kommer att få sex parallellklasser läsåret 2027/2028. 

Vaggeryds tätort kommer i framtiden att bestå av fyra skolområden. När det gäller Hjortsjöskolan berättade skolans förvaltningschef så här: 

– Vi ser ett skolområde för årskurs 4-9 enligt följande: En ny byggnad i två plan för årskurs 4-6 med sex parallellklasser. Högstadiet byggs ut med fyra klassrum i plan två. Paviljonger och äldre byggnader tas bort när de är uttjänta till förmån för en större skolgård med överblick. Parkeringsplatsen söder om skolan återställs. Ytterligare parkeringsplatser kan fås på ST1-tomt. Skolområdet räcker till för 850 elever i årskurs 4-9 med nuvarande befolkningstakt nås år 2035. 

Tekniska nämndens ledamöter godkände förvaltningschefens information och fick det godkänt att läggas till i nämndprotokollet. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *