Nyheter

Så här skyddar du dig mot skräckvärmen på semestern

Nyheter Ska du åka på semester till Sydeuropa i sommar? Då kan det vara en bra idé att ta till sig av de tips som SOS International ger för att skydda sig mot den historiska värmeböljan på kontinenten.

Pressbild SOS International

Sydeuropa har drabbats av en värmebölja som orsakar extremt höga temperaturer på populära semesterorter i bland annat Spanien, Grekland och Italien.

När temperaturen klättrar över 40 ̊C-strecket finns det goda skäl att vidta försiktighetsåtgärder för att undvika värmeslag och uttorkning. Ingår småbarn eller äldre i resesällskapet är det extra viktigt med varsamhet.

SOS Internationals chefsläkare Semera Asghar, förklarar att det är svårare för barn och äldre att reglera kroppstemperaturen.
– Vi rekommenderar att man dricker mycket och uppehåller sig i skuggan eller inomhus under dygnets varmaste timmar, säger Semera Asghar, chefläkare hos SOS Internationals medicinska rådgivning, i ett pressmeddelande.

Så här undviker du värmeslag

Drick stora mängder vätska. Kom ihåg att alkohol är vätskedrivande och därför ger motsatt effekt

Var försiktig med fysisk aktivitet

Krydda maten med extra salt och socker, ät chips eller drick sportdrycker med elektrolyter

Sök skugga eller områden med luftkonditionering

Svalkande bad hjälper till att kyla ner kroppen

Använd lösa och lätta kläder, solhatt och generöst med solkräm

Håll koll på följande varningstecken

Var uppmärksam på om huden blivit varm utan att man inte svettas, eller om du drabbas av svår huvudvärk och blir illamående. Vid dessa symptom ska man börja med att kyla ner kroppen och dricka rikliga.

Andra tecken på värmeslag kan vara:

Tiltagande obehagskänslor, kraftlöshet, huvudvärk och yrsel

Ångest, förvirring, dålig kontaktbarhet

Svimning, kramper

Snabb puls

Nedsatt urinfunktion

Vid behov av läkarhjälp är det viktigt att man kontaktar sitt försäkringsbolags larmcentral. SOS Internationals larmcentral för reseassistans säkerställer att man hänvisas till ett lämpligt behandlingsställe.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *