Nyheter

Så höjer du bostadsvärdet efter renoveringen

Nyheter Under våren har Coronakrisen gjort att många spenderat mer tid i hemmet. En effekt av det är att fler blivit sugna på att renovera hemma. Flera byggvaruhus har rapporterat ökad tillströmning av kunder – en trend som förväntas fortsätta under sommaren när många har hemester. Men hur ska man renovera för att öka värdet – och inte gå i fällor som sänker värdet på bostaden? Här är mäklarnas tips.

Arkivfoto

Hur ska man tänka om man både vill ha en uppgradering av boendet utifrån sina egna behov men samtidigt höja värdet på bostaden? Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån som förmedlat över 1 000 bostäder, har sett många bra och värdehöjande renoveringar, men även motsatsen.

– En övervägande del av spekulanterna vill köpa bostäder i bra skick och betalar mer när de bara kan flytta in utan att behöva göra om så mycket. Samtidigt är många ganska kräsna och vet vilken stil de vill ha. Därför gäller det att vara smart när man renoverar. Jag har sett många lyckade renoveringar men även en del som uppenbart har dragit ner värdet på bostaden, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare på fastighetsbyrån Södermalm.

Fastighetsbyråns tips – Så höjder du värdet, och undviker fällorna, när du renoverar bostaden:

  • Att ha en bostad i bra skick lönar sig! Renovera löpande så att du har en bra grund den dag du ska sälja.
  • Börja med att åtgärda uppenbara fel, till exempel trasiga snickerier eller flagande tak.
  • Välj neutrala färger och material på sådant som är svårt och dyrt att byta ut, till exempel badrum och kök.
  • Renoveringar som ger en bra och effektiv planlösning lönar sig. Fler sovrum, bra förvaring och stora kök/matplatser ökar generellt värdet.
  • Anpassa renoveringen efter bostadens byggår, stil och område. Renoveringar som helt ändrar karaktären brukar inte löna sig.
  • Håll en råd tråd – sträva efter en enhetlig stil och samma skick i hela bostaden.
  • Har bostaden generellt en dålig standard – lägg inte pengar och tid på småinsatser inför försäljning. Sälj istället som renoveringsobjekt.

Källa; Pressmeddelande från Fastighetsbyrån

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *