Nyheter

Så jobbar kommunen för att förhindra självmord

Nyheter Endast fyra kommuner i länet bedöms ha goda insatser mot självmord. Detta enligt organisationen Suicide Zeros senaste kommunbarometer. I Vaggeryds kommun finns mer att göra enligt undersökningen. – Vi har kommit en bit på vägen, berättar Jerry Karlsson som arbetar med denna frågan inom kommunen.

Vaggeryd får så kallat gult ljus i undersökningen. Det innebär att rutiner och insatser behöver utvecklas, men kommunerna bedöms ha ett arbete på flera viktiga områden.
– Vi har satt samman en handlingsplan. Den behöver antas i fullmäktige för att vi ska kunna ta nästa steg, berättar Jerry Karlsson.

Han berättar att man under 2023 hade en stor utbildningsinsats vänd mot personalen inom kommunen i syfte att utbilda medarbetarna i hur man agerar om någon man möter uttalar tankar kring självmord och att sprida kunskapen om vart man vänder sig för att hjälpa någon som mår dåligt.
– Det viktigaste är alltid: Våga fråga. Man måste våga ställa frågan om någon exempelvis har självmordstankar. Men också vara beredd på vad svaret kan bli och vad man kan hjälpa den här personen med.

Jerry Karlsson fortsätter:
– Det som är viktigt att komma ihåg när man ställt den här frågan är att det inte är så att du ska ta på dig hela ansvaret för att hjälpa den här personen. Det du ska veta är vart jag kan lotsa personen vidare. Ett exempel är psykiatrin eller vanlig vårdcentral och så vidare. Det är viktigt att inte lämna någon ensam som uttryckt tankar om att ta sitt liv. Är situationen livshotande är det alltid 112 som gäller.

När handlingsplanen väl godkänts så finns det bland annat en plan på att varje nyanställd inom kommunen ska genomgå en utbildning i ämnet.
– Det är mycket utbildning det handlar om. Att sprida kunskapen.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

På 1177.se finns råd om vad man kan göra när man inte mår bra. Där finns också telefonnummer och chattadresser om man behöver någon att prata eller chatta med:

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se

Jourhavande kompis: chatt:   jourhavandekomp.se.  (För barn och unga upp till 25 år)

Mind självmordslinjen:  Telefon: 901 01 – Chatt:  mind.se  – även för närstående

Här finns fler telefonnummer och chattadresser hos 1177

Källa : Vårdguiden 1177

Jerry Karlsson. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *