Nyheter

Så mycket kostar anstalten 

Nyheter Världens bäste unge fotbollsspelare kostar lika mycket som den planerade anstalten i Hörle.

Bilder: David Alin/Pressbilder/Wikipedia

Nu vet vi prislappen på anstalten: 1,8 miljarder. Vad får man då för 1,8 miljarder?  [1/7]

Kontraktet för fransk fotbolls gunstling, 24-årige Kylian Mbappé – han såldes till Paris Saint-Germain sommaren 2017 för 1,8 miljarder kronor.  [2/7]

Världens två dyraste bilar under 2022: Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé (värd, 1,4 miljarder kronor) + McLaren F1 (värd 266 miljoner kronor) plus drygt 90 miljoner kronor på sparkontot.  [3/7]

Ett nybyggt jättehus på 3 200 kvadratmeter med tio sovrum, 23 badrum, vinkällare, gym, poolområde, gästhus med pool och upplyst tennisbana i Bel Air i Los Angeles.   [4/7]

En hel formel 1-säsong i Honda Racings regi 2008.   [5/7]

Sex stycken nya fotbollsarenor i Värnamo stad.  [6/7]

Sex stycken nya viadukter i Värnamo stad.  [7/7]

På landsbygdsdialogen i Torskinge diskuterades etablerande av företag på landsbygden. Bland annat höll Jan Lindeberg, kommunens mark- och exploateringschef, en kort föredragning av Värnamos kommuns etableringsteam. Därefter presenterades i korthet kriminalvårdens satsning på en anstalt i Hörle.

– De kontaktade oss under 2021 och berättade att de var intresserade av att etablera en anstalt i Värnamo kommun. 2022 fick vi beskedet att de hade valt ut ett område söder om Hörle som lämplig plats för etableringen av en anstalt. De ska bygga en klass 2-anstalt, en sluten anstalt, för inledningsvis 250 interner, men som kan komma att byggas ut över sikt, och minst lika mycket arbetstillfällen. Kriminalvården själva bekostar anstalten och den kommer att kosta 1,8 miljarder kronor. De behöver 30 hektar mark och vi är i princip i land med Växjö stift om ett markbyte. Den här satsningen kommer även att innebära en utveckling norr mot Hörle, säger Jan Lindeberg.

1,8 miljarder kronor för en anstalt söder om ett samhälle i norra delen av Värnamo kommun. Det är en storsatsning av rang, och motsvarar den högsta lottovinsten som någonsin delats ut i Frankrike. Vad får man då för 1,8 miljarder kronor? Här får ni ett par exempel: 

– Kontraktet för fransk fotbolls gunstling, 24-årige Kylian Mbappé – han såldes till Paris Saint-Germain sommaren 2017 för 1,8 miljarder kronor.

– Världens två dyraste bilar under 2022: Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé (värd, 1,4 miljarder kronor) + McLaren F1 (värd 266 miljoner kronor) plus drygt 90 miljoner kronor på sparkontot.

– Ett nybyggt jättehus på 3 200 kvadratmeter med tio sovrum, 23 badrum, vinkällare, gym, poolområde, gästhus med pool och upplyst tennisbana i Bel Air i Los Angeles. 

– En hel formel 1-säsong i Honda Racings regi 2008. 

– Sex stycken nya fotbollsarenor i Värnamo stad.

– Sex stycken nya viadukter i Värnamo stad.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Så mycket kostar anstalten 

Nu var väl ändå inte valet mellan 1,8 miljaderssatsning i kommunal regi på skola och omsorg kontra statlig satsning på fängelse?

Kul jämförelse! 🙂 Det mest anmärkningsvärda i detta är nog….
”Kontraktet för fransk fotbolls gunstling, 24-årige Kylian Mbappé – han såldes till Paris Saint-Germain sommaren 2017 för 1,8 miljarder kronor”.

Kanske han kan hjälpa till…

För 1.8 miljarder, tänk om vi skulle tänka helt omvänt och anpassa skolor, kompetens bland lärare och social arbetare, rusta upp och göra alla fritidsgårdar attraktiva med mångfald av utbud för sysslor för unga, fler som arbetade aktivit med familjer vars unga är på glid. Idrottsanläggningar i toppskick.
Tänk att få lägga 1.8 miljarder i en långsiktig plan för att öka barn och ungas välbefinnande istället för att låsa in buset. Byggande av en dyr anstalt är slutprodukten av helt otäckt dåligt fungerande samhälle.

Pär, alla har ett eget val. Sverige är ett fantastiskt land med enorma möjligheter. Vi har sett förut att fler fritidsgårdar inte löser problemen. I stället för att välja ett liv där du måste studera och jobba för att göra rätt för sig så väljer många det enkla livet där brottslighet genererar mer pengar om dagen än vad en hederlig människa tjänar i månaden.

Jo, men alla har ju kanske inte kraften och drivet/stödet hemifrån att exempelvis börja sommarjobba från 15 års ålder. Då behövs det alternativa sysslor, inte sagt att du behöver skaffa levebröd redan då men lära dig att träffa olika personer, skapa relationer, lära känna dig själv och utöva färdigheter genom meningsfulla fritidssysselsättningar. Det blir färdigheter som du sedan bär med dig in i arbetslivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *