Nyheter

Så prioriteras snöröjning

Nyheter De senaste dagarna har diskussionens vågor gått heta om snöröjningen eller rättare sagt, bristfällig sådan.

Kommunen har följande prioritering om snöröjning:

Genomfartsvägar, industrigator, landsbygdsgator, samhällsgator, villagator samt gång- och cykelvägar har prioriterats i fyra olika klassningar. Gång- och cykelvägnätet, genomfartsvägar, bussgator och centrala områden prioriteras. Därefter körs gatorna och gång- och cykelvägar i villaområden. Endast ett fåtal gångbanor/trottoarer vinterunderhålls.

– Hur snöröjning och halkbekämpning genomförs påverkas av nederbördsmängd, tidpunkt, temperatur och vägarnas olika trafikintensitet. Det innebär att snöröjning kan ske även nattetid beroende på när snöfallet sker, att trafikintensiteten är mindre och för att klara personalens kör- och vilotider, noteras från kommunens sida.

Till vår redaktion har vi vi inte bara fått skriftliga kommentarer som publicerats i vår tidning. Det har även kommit flera samtal från upprörda boende, som vi dock inte hunnit bearbeta fullt ut.

En boende på Frejagatan i Skillingaryd hör till dem som har svårt att förstå att det tar så lång tid att få bort snön. En annan i Hok kommer med liknande synpunkter och så vidare.

Väl fungerande snöröjning 14 december 2017 vid Bäckstigen - Södra Järnvägsgatan i Skillingaryd.

Taggar

Dela


14 reaktioner på Så prioriteras snöröjning

Lägg ner, ni gamlingar pratar bara om hur ”det var bättre förr”, men så var det förstås inte. Det var precis lika illa som det är nu. Det är ju inte så att det står 30 plogbilar parkerade och bara väntar på att snön ska trilla ner! Men det märks att ni måste ha något att klaga på för att må bra, är det inte snöröjningen så är det hemtjänsten eller skolmaten. Och vill då politikerna höja skatten för att komma ikapp ekonomiskt så blir det liv för det!

Lasse, ibland finns det inga parkeringar till huset/hyreshuset man bor i. Då måste man ställa på gatan. Eller ska man inte få ha bil då kanske? Och en del människor har ett handikapp och kan inte ställa bilen för långt bort från huset bara för att tillfredsställa plogbilen. Det är heller inte trevligt när snöröjare kör så nära bilen som möjligt, av ren tjurighet för att man parkerat på gatan, och därmed medvetet lägger upp en vall så man inte kan öppna bildörren ens. För jävligt faktiskt!

Till er alla som skriver …………..

I dagens mångkulturella/feministiska/fyll i vad som saknas/samhälle så är det så att det ni eftersöker är en svunnen tid när man kunde lämna huset olåst/ställa cykeln vid stationen och den var där när du kom tillbaka,sova i en buske om du blev för full på festen/snön var borta på morgonen och vägar var farbara vid snöfall.
Problemet är att skatt/resurser går till en allt större kommunal sektor med personal (mer än 1000 personer ) som ska ha lön varje månad så………………och ………………. och……………….

Inte lätt för snöröjare att utföra ett bra arbete när gatorna är fullbelamrat med bilar som kanske ha stått flera dagar utan att flyttats på. Såg en bilägare titta på snöröjaren snirkla sig sig förbi parkerade bilar, när det var klart satte han sig i bilen och körde iväg, istället för att flytta på bilen när han såg traktorn komma.

Hur har det blivit? Alla får panik när det blir vinter. När jag var ung inbillar jag mig att det var lite mer snö och kommer inte ihåg att det var så stora problem. Idag slår man på väderprognosen och får höra om alla klass 1,2,3,4.Tycker tekniska kontoret sköter snöröjningen utmärkt. Kanske inte lätt och cykla men då får man väl gå. Connie pensionär.

Snöploga är en sak snöröja något helt annat.
Snöploga gör man på vägar där det fins plats att trycka ut snön i diket eller på vägrenen.
Snöröjning utförs lämpligen i tätort på gator där det inte fins plats för den snövall som bildas vid plogning.
Som det nu ser ut på många av våra gator, särskilt i villaområden, ligger en hårdpackad snövall på det som skall föreställa trotoar och även inträngt i rabatter, stängsel och på trädgårdsmurar.
Det kunde vara intressant att ta del av den specifikation som, hoppas jag, föregår en upphandling av den aktuella tjänsten.
Likaså är det av intresse att efteråt jämföra utfallet av arbetet mot beställningsspeifikationen.
Kan bara hoppas att komunen inte köper tjänster utan noggrant utarbetad spec. För utan en sådan får man ju ta vad man får och kan inte reklamera resultatet.
Håll i skattepengarna.

Visst skall alla framföra synpunkter på snöröjning i kommunen.Det är vår demokratiska rätt.Nu är det väl så att Vi bor på norra halvklotet därmed drabbas man av snöfall.så länge jag kan minnas är landet uppdelat efter snöförhållanden På småländska höglandet tillämpas så kallad norrlandsröjning.Denna metod har Nässjö kommun som brukar få mycket snö.Eftersom vår kommun gränsar till snöplatån har vaggeryds kommun delvis anslutit sig till metoden. ur led är tiden idealet vore en temperatur på – 7-10 grader december-februari.För min del längtar jag redan till våren och en normal sommar.

Kör permobil mycket svårt att komma över vallarna mot vägen får köra på vägen inte så roligt – hoppas på bättring.

Jag har en uppfattning om att den som beordrar att det skall snöplogas inte bor i vår kommun, utan enbart har sitt arbete här. Detta innebär att när det är helg och kväll, så finns inte ”snöspanaren” på orten och kan bedöma när ”snösvängen” skall ut. Att det finns regler för hur och när det ska plogas förstår jag och så ska det vara, men det gäller att ta en sväng efter plogningen och se hur det blev plogat. I synnerhet när det är nya entreprenörer som anlitas vilket tycks vara fallet här i Vaggeryd. I de fall det inte blev bra så återkoppla till entreprenören med plogpladet och be honom göra rätt. Inte lätt för nya entreprenörer att veta hur det skall plogas och därtill veta var snön skall på lämpligaste ställe ”tryckas upp”. Det viktigaste är inte att det plogas snabbt när man väl kommit ut, utan att det blir välplogat.
PS. Inte kan jag tänka mig att den grå kostymklädde gubben i tidigare artikel (Förvaltningschefen?) har tid att fundera på snöplogning, det får andra tydligen intressera sig för DS.

Förr så såg man kommunbilar ute på nätterna som kontrollerade snöfall och halka. Idag ser man inte personerna som ringer ut alla antrepenörer.
Vad får vi för våra skattepengar när det mesta blivit privatiserat ???

Diet var nog det omvända på Marielundsområdet söder
Måsabovägen borde vara matargata och den var näst intill ofarbar fast rönn/al/pil/bok gatorna var plogade

Det som i folkmun kallas ”Kommunen” är en gubbe i grå kostym utan ansikte.
Den gubben har inget ansvar.
Ingen har sett ”Gubben Kommunen”.
Däremot finns det förvaltningschefer med övergripande ansvar.
I detta fall Tekniska kontoret.
Låt oss medborgare få möjlighet att se och höra denna förvaltningschef informera oss om strategin angående snöröjningen.
Vi medborgare kliar oss i huvudet och konstaterar följande:
För tio år sedan var hela gatan plogad så även trottoarerna.
På strategiska platser i samhällena fanns stora högar med dumpad snö.
Sandbilen kom efter snöplogen.
Skattepengarna förvaltades väl, tyckte vi.

Idag:
Halva gatan plogad, nåja, vi har ju fortfarande fem centimeter ner till asfalten.
Ibland kommer sandbilen innan snöplogen kommit igång.
Trottoarerna är numera avstjälpningsplats för gatusnön.
I min trevägskorsning utanför köksfönstret ligger en stor snöhög, ca 1 meter hög, ute i korsningen.
Ingen sikt förrän man är ute i gatan.
Torsgatan har haft endast en enda körbana tillgänglig, där ambulanser, hemtjänstbilar, rullatorer, rullstolar och samt övrig biltrafik tvingas använda ”blixtlåsprincipen” för att inte krocka osv. osv.

Vad har hänt i kommunhuset?
Har översiktskartorna slarvats bort över gator och vägar i kommunen?
Har snöröjarna fått någon som helst information om planering eller strategi i ärendet?
Kastar man tärning om Var, När och Hur det ska bli framkomligt och säkert på våra gator?
Sitter chefen med sina kollegor i en vrå och satsar pengar på vilken gata som får flest benbrott?
Hur länge kan mannen med rullstolen klara sig utan att kunna komma ut?
Ska Tant Anna bryta lårbenshalsen i år igen?
Vad händer om det blir 25 grader kallt?
Leasas då Dynamitligan för att spränga bort snömassorna mitt i gatan?
Detta funderar jag på denna lördagsförmiddag och jag börjar fantisera om chefen på Tekniska:
Han kanske är som Astrid Lindgrens ”Karlsson på taket”, han går upp på Skillingehus´ tak, startar sin propeller och surrar iväg över hustaken.
Under honom glittrar den vita snön ikapp med juleljusen i trädgårdar och på balkonger och han tänker: ”Jag begriper mig inte på alla kommunens gnällspikar som inte ser det fina med vinter och snö!”

Med andra ord: medborgarna har rätt att få veta vad vi har att vänta vid nästa snöfall.

MYCKET BRA BESKRIVNING PÅ HUR ILLA DET SER UT MED GATUSKÖTSEL IDAG. På våran gata röjdes sent igår på kvällen fast det inte hade snöat på hela dagen. Jag åkte runt och kollade på samhället men såg inte en enda maskin som röjde åt kommunen Så det fanns säkert tillgänglig kapacitet tidigare. Det är dags att Tekniska träder fram och förklarar om han sköter sitt jobb på ett tillfredsställande sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *