Nyheter

Så ser antalet platser på IVA ut i sommar: ”Känner oss trygga”

Nyheter På länets tre sjukhus finns det totalt 15 intensivvårdsplatser. Under sommaren minskar man dock ner detta till 13. – Vi känner oss trygga med att vi kan tillgodose behovet, säger Carina Garnå som är verksamhetschef på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Upprinnelsen till hela artikeln var att det kom ett tips till redaktionen om att ett sjukhus på annan ort i landet minskade sina barnanpassade intensivvårdsplatser under sommaren med hela 50 procent. Vi bestämde oss därför för att undersöka hur det ser ut på Jönköpings läns sjukhus.

Minskar antalet platser något

Just vinkeln med barnanpassade platser är inte applicerbar i vårat område. Carina Garnå är verksamhetschef för operations- och intensivvårdsavdelningarna på Höglandssjukhuset och hon förklarar:
– Barn kan vårdas på alla platser men Höglandssjukhuset och Värnamo har endast initialt omhändertagande då barnkliniken finns på Ryhov. Barn med längre vårdtid på IVA kan vårdas på speciella barn-IVA-kliniker i till exempel Göteborg, Stockholm eller Lund.

Totalt finns det normalt sett 15 intensivvårdsplatser i länet. Dessa är fördelade på följande vis: Ryhov sju platser, Höglandssjukhuset fyra platser och Värnamo fyra platser. Under sommaren minskar man med totalt två platser, en på Ryhov och en i Värnamo.
– Uppdraget att ta om hand de som behöver intensivvård finns alltid kvar, poängterar dock Carina Garnå.

Varför minskar man antalet platser under sommaren, borde inte behovet vara lika stort året runt?
– Eftersom hälften av bemanningen är på semester under sommaren är det dock svårt att upprätthålla samma antal platser. Bedömningen bygger också på erfarenheter om beläggningen av platserna över tid. Uppdraget för IVA är alltid att ta hand om de som behöver vår kompetens på den vårdnivån, och vi känner oss trygga med att vi kan tillgodose det.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *