Nyheter

Så skyddar du dig från datorvirus och hackare på nätet

Nyheter Vi presenterar en guide kring internetsäkerhet.

I det digitaliserade samhället är internetsäkerhet a och o, i en värld där datorvirus och hackare blir allt smartare. Ett exempel på det hela inträffade i somras när det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, vars verktyg används för att fjärrstyra och övervaka IT-miljöer, utsattes för en hackerattack. Intrånget fick följden att alla Coops butiker i landet var tvungna att stängas, eftersom att deras kassasystem inte fungerade. 

Men hur gör man då för att vara vaksam kring sin egen IT-miljö? Här ger vi er tre konkreta tips på hur ni ska hantera er mejlkorg:

1) Kolla e-postadressen

Vanligtvis kan du se på adressen att något är fel. Kolla efter konstiga tecken, namn, domännamn* eller ändelser. Kolla supernoga! Att göra pyttesmå tillägg är mycket vanligt. 

* Det som står efter @-tecknet. Oftast bör det vara företagsnamnet. 

2) Syna språket

Även om den punkten var mer aktuell för några år sedan, så är det ändå otroligt viktigt att kontrollera språkbruket. 

3) Var misstänksam

Det kommer ständigt nya avsändare och nya sätt att försöka lura dig. Därför är det viktigt att du alltid är misstänksam och lämna aldrig ifrån dig dina inloggningsuppgifter. På senare tid ombeds du att logga in på ditt Microsoft-konto och vips har du delat med dig av dina uppgifter. Fundera på om den här personen verkligen vill dela en fil med mig? 

Stora företag imiteras flitigt av bedragare. Följande avsändare kan ni vara extra uppmärksamma på: Postnord, Microsoft, FedEx, Viasat, Spotify, DHL, Telia 

– – –

Om nu olyckan är framme och du klickade på länken, så gäller det att agera snabbt:

1) Koppla ner dig från internet

Stäng av ditt wifi om du använder ett trådlöst nätverk, annars drar du helt enkelt ut din internetsladd.

2) Stäng av datorn

Viruset jobbar så länge det kan, men om du stänger av dess möjlighet minimerar du skadan. 

3) Ring din IT-leverantör direkt

Ring direkt, vänta inte. Alla tycker att det är pinsamt, men ring direkt! 

4) Ha tålamod

Beroende på hur omfattande skadan blivit, kommer det att krävas olika mycket tid. IT-leverantören måste återläsa datorn från den senaste backupen, vilket tar sin tid. 

De flesta som har klickat har snabbt kommit på vad de har gjort. Det viktiga då är att följa punkterna och be om hjälp direkt för att minimera konsekvenserna. 

Källa: Netmine

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *