Nyheter

Så stoppar du tjuven

Nyheter Med anledning av att inbrotten i källare och förråd ökar i Värnamo kommun ger vi er en lista på tips och råd från försäkringsbolaget If om hur du håller tjuvarna borta.

Bilder: David Alin/Pixabay

∗ Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha dörren låst även när du är hemma. Elektromekaniska låssystem har ofta fördelen att de kan låsas automatiskt efter in- eller utpassering. Flertalet kan även låsas från distans vilket förenklar möjligheten att säkra låsta dörrar.

∗ Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.

∗ Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Prata med dina grannar och håll koll på området eller trappuppgången tillsammans.

∗ Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset, även på baksidan. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.

∗ Märk dina värdesaker med MärkDNA​ och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.

∗ Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.

∗ Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.

∗ Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.

∗ Förvara inget av högt värde i källare och vindsförråd. Se till att ha bra lås.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *