Nyheter

Så stöttar vi landets mest utsatta familjer

Nyheter Sverige befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge och många familjer kämpar med att få pengarna att räcka till. Vi har nyss betalat ut ett första elstöd, som för många familjer gör skillnad när marginalerna är små. Nu kommer nästa satsning: en höjning och förlängning av bostadsbidraget till de familjer som är i störst behov av stöd. Det skriver riksdagsledamoten Camilla Rinaldo Miller (KD) i en debattartikel.

Det ekonomiska läget har gjort att många hushåll fått kraftigt höjda utgifter. Inflationstakten är fortsatt hög, kostnaderna drar i väg och bara priset på livsmedel har ökat med 22 procent det senaste året.

Staten kan inte kompensera för alla prishöjningar. Det skulle tvärtom riskera att elda på inflationen ytterligare och förvärrat ett redan svårt läge. I tuffa tider med hög inflation gäller det i stället att prioritera och se till att resurser riktas till de familjer som har det allra svårast.

Kristdemokraterna lovade i valet att inte lämna de barnfamiljer som har det hårdast, i sticket. Vi har både i opposition och nu i regeringsställning varit drivande för att förbättra stödet till barnfamiljer med svag ekonomi. Detta blir nu verklighet.

Tillsammans med våra samarbetspartier har vi kommit överens om att höja och förlänga tilläggsbidraget för de barnfamiljer som har bostadsbidrag. Det handlar om en höjning med upp till 2 100 kronor per månad, jämfört med nuvarande 1 325 kronor. Höjningen gäller från 1 juli och året ut.

Att på detta sätt stötta ekonomiskt är en träffsäker åtgärd för att nå de mest utsatta familjerna, som kämpar med att få vardagen att gå ihop.

Över 110 000 barnfamiljer fick bostadsbidrag i december 2022 och av dessa var sex av tio ensamstående mammor. De drabbas ofta hårdast av prisökningarna och det finns ingen annan grupp där andelen med svag ekonomi är större.

Familjens ekonomi har också en stark inverkan på hur barn och unga klarar sig i livet. Ingen ska redan i ung ålder behöva gå hungrig till skolan eller känna stress och oro över att räkningar kan betalas. Därför är denna lindrande åtgärd så viktig.

Trygga familjer bygger ett tryggt Sverige och att förlänga och höja bostadsbidraget är kristdemokratisk politik i praktiken – vi lämnar inte de mest utsatta i sticket.

Camilla Rinaldo-Miller (KD)
Riksdagsledamot, Värnamo

Camilla Rinaldo Miller (KD). Bild: Pressbild

Taggar

Dela


2 reaktioner på Så stöttar vi landets mest utsatta familjer

Och hur uppstod inflationen. Allt började med politiska beslut gällande drivmedel och elen. Och dessa beslut på drivmedel och elen blev ringar på vattnet. Så som höga matpriser, räntor med mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *