Nyheter

Så vill MP få lokalgrupperna att växa sig starka igen

Nyheter I valet 2022 blev Miljöpartiet av med sitt enda mandat i Vaggeryds kommunfullmäktige. Men det är inte bara här man tappat – man saknar representation i en rad olika kommuner över landet.

Daniel Helldén. Foto: Henrik Skoglund

Endast 1,54 procent i kommunen röstade på Miljöpartiet i kommunalvalet 2022 och de blev därmed av med sitt enda mandat. När partiets språkrör Daniel Helldén var på besök i Jönköping i veckan så passade vi på att fråga honom vad partiet gör för att stärka upp de lokala grupperna.

ANNONS

För på många ställen runtom i landet har man tappat sina platser i de beslutande organen.
– Vi har ett arbete med att stödja dem. När man åker ur så förlorar man ekonomiskt och vi försöker stötta lokalgrupperna med det. Det som behövs är ju att man känner att man är flera. Här i Jönköpings län så samlar man också ihop grupperna och träffas så man får gruppkänslan. Det är en viktig del, berättar Daniel Helldén.

Vill stärka politiken i mindre kommuner

Språkröret är väl medveten om att en del av partiets politik slagit tillbaka på dem själva.
– Speciellt i mindre kommuner. Till exempel när man pratar om bensinpriser bland annat. Vi anser att vi måste ställa om och få bort fossila bränslen. Där håller vi på att titta på olika lösningar för att stötta upp i de områden man inte har de förutsättningar som man till exempel har här inne i Jönköping med bussar och att du kan cykla var som helst. Men när man kommer ut i de mindre kommunerna så är det helt andra förutsättningar. Framförallt på landsbygden och där håller vi på att titta på en politik så att alla de känner att de är med på tåget.

Daniel Helldén fortsätter:
– Vi pratar om en rättvis omställning och måste vara med i den här processen och det är viktigt att man känner att man är det. En viktig del är att politiskt stärka upp i mindre kommuner.

Har du något exempel på politik ni tittar på som skulle kunna gynna landsbygden?
– Vi har lite olika förslag bland annat ett glesbygdsstöd för att backa upp det som blev dyrare med reduktionsplikten. I vår budget ligger det en leasinbonus på elbilar. Vi vill återföra reduktionsplikten och vi håller på att titta på att man som bonede i en storstad ska betala mer av det och de på landsbygden mindre.


ANNONS


ANNONS


ANNONS

Han fortsätter:
– Vi måste stötta upp de som inte har förutsättningarna. Jag bor i Stockholm och där finns det kollektivtrafik när som helst. Där behöver man ingen bil, men folk har bil ändå och kör. Då får man ta mer av kostnaden då det allmänna har gett förutsättningar till något annat.

Miljöpartiet håller på att skriva om sitt partiprogram. Ett arbete som ska vara klart nästa år.
– Det är viktigt för oss att få alla att förstå att vi verkligen står bakom alla i den här omställningen som vi behöver göra, säger Daniel Helldén.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Så vill MP få lokalgrupperna att växa sig starka igen

Centerpartiet är väl också numera ett storstadsparti sedan många år. Har ni glömt Stureplanscentern som fortfarande är stora inom C och inom den smala mitten.

Det enda som är grönt inom Centern är loggan.
Inte miljöpartist även om de har flera gröna och bra idéer – till skillnad från C.

Du har helt rätt ”Sunt Förnuft”. (Hade varit trevligt med att du inte varit anonym utan med sunt förnuft också satt ut ditt namn). Exempelvis så är alla våra tre huvudkandidater till EU-valet skrivna i Stockholm. Det svider i hjärtat för en landsbygdsbo.

Stureplanscentern finns det inte så mycket kvar av, utan kärnan i partiet finns på landsbygden, kanske därav våra låga siffror inom opinionsundersökningen. Svårt för oss ”gamla” Centerpartister att acceptera den nya ledningens val att gå till den yttersta vänstern. Vi är ett mittenparti, så låt oss hoppas att partiledningen inser detta innan det är för sent.

Pelle Philip

Pelle Philip. Centerpartiet får väl göra som Folkpartiet, som tog en interimsledare. Det är väl som en sådan som man måste se Demirok. Centerpartiet har ju en bra kandidat med förmåga att förhoppningsvis staga upp partiet igen efter Lööf. Men då måste viljan finnas även inom partiet!

Det första är att det måste bli mycket mindre av den knutna nävens översittarpolitik från Miljöpartiets sida. Jag skulle kalla deras oförstående hänsynslöshet för fascistoid, och vad blir det då när en av partiets EU-representanter talar om diktatur för klimatets skull – utan att bli motsagd av sitt parti? Den enda rimliga tolkningen blir väl då att det är det som är partilinjen. Här vore det på sin plats att partiledningen satte ned foten med full kraft

Miljöpartiet är ett storstadsparti som har en grundfilosofi att medborgarna skall bo i stora koncentrationer i storstadsregioner. Där finns tillgång till kollektivtrafik och boendeformer i stora betonghus, där invånarna med fördel kan odla sina livsmedel på terasser och balkonger.

Daniel Helld’en, mycket omstritt borgarråd i Stockholm, med en stark miljöprofil, men konstigt nog aldrig var intresserad av att bygga något vindkraft i Stockholms skärgård. Trots han ansvarade för miljöfrågor

Hur kommer det sig? Tittar man på var vindkraften finns, så lyser skärgården tom. Kan
det bero på att detta är Stockholmarnas bakgård och här får inget påverkas?

I Stockholms stora skärgård finns det enorma ytor med bra förhållande för vindkraft, så rimligtvis borde det ligga tätt med anläggningar där, Men, se det går inte, för då sjunker alla fastighetsvärden rejält. Vilket man inte kan acceptera.

Men hur det går till i övriga landet, bryr sig inte miljöpartiet om. Det finns skäl till att MP inte går hem på landet. Deras politik är förödande för landsbygden. T o m herr Helld’en inser det själv, men han bryr sig inte för han bedriver storstadspolitik!

Pelle Philip
landsbygdsbo.

Bra Pelle Philip! Det är precis sådana de är i de hänsynslösa översittarnas parti. Det är inte att undra på att så många avskyr dem som pesten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *