Nyheter

Sabina besökte PRO

Nyheter Sista torsdagen i oktober samlades medlemmar i Vaggeryds PRO för ett möte i Folkets Hus. Dagens gäst var Sabina Henriksson från Hökerum.

Sabina spelar fiol  [1/12]

...och nyckelharpa.  [2/12]

...och Moraharpa.  [3/12]

En vacker Moraharpa.  [4/12]

Gitarr och sång.  [5/12]

Sabina berättar om flöjtens uppkomst.  [6/12]

Hon spelar på två flöjter.  [7/12]

Säckpipan har ett speciellt ljud.  [8/12]

Brummare, en träbit i ett långt snöre.  [9/12]

Durspel  [10/12]

This shoes are maid for music.  [11/12]

Gun tackar Sabina med godsaker från ett Vaggerydsföretag.  [12/12]

Sabina Henriksson är riksspeleman och hanterar ett antal olika instrument. Vidare är hon sångare och en mycket duktig berättare.

Vice ordförande Gun Andersson hälsade alla välkomna och berättade att föreningen fått fyra nya medlemmar. Mötet besöktes av några medlemmar från Skillingaryds PRO, som hade missat Sabinas framträdande där, och som nu ville lyssna till henne.

Sabina började med att spela fiol när hon kom gående in i salongen. Därefter tog hon fram en nyckelharpa och spelade och sjöng en vals av Anselm Johansson. Sedan kom turen till en Moraharpa. Just denna var ny, men instrumentet var 700 år gammalt.

Nästa instrument var gitarr och Sabina sjöng en norsk visa som är översatt till många språk. Det är en dikt skriven av en mamma, som tillhörde vandringsfolket, och handlar om utanförskap och svårigheter. En son i familjen har tonsatt den. Alla kände nog igen den; ”Mycket ljus och mycket värme”.

Flöjt är ett 40.000 år gammalt instrument, och den första flöjten kan ha varit gjort av ett djurben. Sabina spelade på en benflöjt som bara var 30 år gammal. Hon berättade en anekdot om en Irakisk herde som satt och spelade flöjt. Det lät lite tunt så han försökte med två flöjter men det var för jobbigt. Han hittade ett fårskinn och snart var säckpipan uppfunnen.

Sabina spelade på sin säckpipa en melodi som har använts till långdans. Stenålderns mobiltelefon var en ”Brummare” och Sabina demonstrerade hur det lät och berättade att med den kan man locka fram fladdermöss.

Dragspelet uppfanns 1826. Det var en orgelpipe-stämmare som ville ha ett instrument att stämma efter. Sabina berättade om durspel och spelade sen en mazurka. Hon avslutade sitt program med gitarrspel och bjöd in oss till allsång,

Allt detta och mer därtill bjöd Sabina på under denna intressanta timma. Mycket lärorikt!!

Efter kaffepausen berättade Eva Kursten att styrelsen och resekommittén vill ha förslag på program och resor. Mötet beslöt också att höja medlemsavgiften till föreningen till 40 kr. Greger Ekström berättade om kommande resor. Peter Sjögren tar gärna emot fler deltagare i schackspel. Innan lottdragning avslutade Gun mötet med att läsa en saga om Askungen.

Text och foto; Reine Frisk

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *