Nyheter

Sakina fick stipendier

Nyheter Det var Sakina Haidari NA 22 som fick Verner Malmsten stipendiet från Byarums hembygdsförenings skrivarstipendium.

Sakina Haidari, vinnare av Byarums hembygdsförenings skrivarstipendium

– Det här är lite extra så till vida att det är en hembygdsskildring i lite annorlunda snitt. Sakina skrev en essä som hon själv kallar ”Från Afghanistan till Sverige” och den är gripande och skildrar den förvandling som hon upplever från en helt annan kultur till att komma till Vaggeryd som är något helt annat än det Afghanistan hon lämnat, berättar Kenneth Åberg från Byarums hembygdsförening.

– Vi har försökt att få i gång det här med bidrag till stipendiet, det har varit lite trögt. och har försökt att stimulera lärarna att tala med eleverna om ett mer vidgat och förnyat hembygdssätt. Hembygd kan vara Afghanistan och hembygd kan vara Vaggeryd. Man ska inte tänka knuttimrat brukar jag säga till dem. Man är ju fast i något gammalt hembygdsgårdstänkt när man talar om hembygd. Men nu kanske det börjar lossna lite hoppas vi.

Det vinnande bidraget kom från Sakina Haidari. 

– Det var en självklarhet att jag skulle skriva om mig själv och mitt liv och skicka in som bidrag. Jag har alltid gillat att skriva och speciellt om mina egna upplevelser, så det var precis vad jag gjorde men jag hade inga tankar på att jag skulle vinna, säger Sakina Haidari.

– Vi kommer att ta in det här bidraget till hembygdsboken senare, menar Kenneth Åberg.

– Diplomet har Torsten Nygren ritat och stipendiet är till Verner Malmstens minne. Verner Malmsten var seminarielärare som var född i Vaggeryd och var ansvarig för lärarutbildningarna i Jönköping. Han var ofta anlitad som högtidstalare i hela länet och som skrev hyllningsepos till jubileer i föreningar. Han var den som utan jämförelse duktigaste talaren och skriftställarnen under den tiden, Under 50- och 60 talet i synnerhet. Han fick också en gata uppkallad efter sig som är adress till Fenix nu. Hembygdsföreningen har gett ut en samlingen efter Werner Malmsten i en bok som heter Werner Malmsten prosa, poesi och prologer. Den trycktes upp och vi lyckades få ganska många sponsorer så det blev ett ganska rejält överskott på den här boken. Det mynnade ut i att vi inrättade en stipendiefond för att stimulera unga människor att i hans anda beskriva sin hembygd.

– Till hösten planerar vi en aktivitet på Fenix för att tala om detta och på så sätt få större spridning. Detta har ju pågått  i över tjugo år. Vi började på Hjortsjöskolan och har nu fortsatt på Fenix, avslutar Kenneth Åberg.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *