Nyheter

Saknar rätt skolpolitik

Nyheter För cirka 4 månader sedan kom en rapport från Lärarförbundet gällande bästa skolkommun i Sverige. "Förvånad över att ingen här diskuterar den rapporten. Det tycker jag är konstigt". Läs Marijo Corkovic (S) debatt här

Varför femklövern har hållit tyst om detta vet jag inte.

Jag försökte lyfta upp den rapporten på kommunfullmäktige, när vi hade allmänpolitisk debatt. Tyvärr hade jag inte mycken tid att förklara hur det ligger till.

I rapporten ”Bäst Skolkommun i Riket” ligger vi på plats 123 av 290 kommuner. Det är lite bättre än förra året men inget att skryta med, helt enkelt inte optimalt. Något som är mycket värre är att vi i länet ligger på 10:e plats av 13 möjliga.

Förra året låg vi på plats 9. Det innebär att vi tappat 1 plats mot förra året. Det är skandal. Den undersökningen bygger på en jämförelse av tio kriterier.

De kriterier som sticker ut är andelen som fullföljt gymnasieutbildningar och elevernas meritvärde årskurs 9.

Gällande andelen fullföljt gymnasieutbildningen ligger vi på plats 268 av 290.

Förra året låg vi på plats 170. Vi tappade 98 platser på 1 år, det är bedrövligt snällt sagt. Det andra är elevernas meritvärde årskurs 9. Där ligger vi på plats 232 av 290.

Man kan inte fatta att det kan gå så dåligt.

Något som vi var jättebra på förra året var kommun som huvudman. Vi låg på plats 4 av 290 kommuner. Detta året ligger vi på plats 33. Där har vi också tappat mycket.

Tillägga skall att vi i år haft det sämsta resultatet någonsin i nationalprov i årskurs 3. Där tycker jag att femklövern inte gjort tillräckligt mycket för att utveckla våra barn på rätt sätt.

Det känns jättetrist. Jag känner mig orolig, både som politiker och förälder.

Jag har själv barn inom våra skolverksamheter och där upplever jag att de inte får den rätta utvecklingen som de har rätt till.

Gert Jonsson, kommunstyrelsens ordförande, har sagt till mig många gånger, att jag svartmålar allt. Jag måste säga till honom, att man inte kan svartmåla något som redan är svart.

Helt enkelt, femklöverns avsaknad av rätt skolpolitik har varat i snart åtta år.

Därför ligger vi där vi ligger i Lärarförbundets rankning och det är inte bra alls för skolans utveckling.

Marijo Corkovic (S)
Ledamot Barn och Utbildningsnämnden

Fotnot: Redaktionen har stängt kommentarsmöjligheten

Taggar

Dela


6 reaktioner på Saknar rätt skolpolitik

Peppe undrar vad som är fel.
Det har jag förklarat i min debattartikel.
Fel politisk styrning ,svaga satsningar i skolan
Besparingar flera år i rad.
Det är några till exempel

Jag ger nog upp här Marijo. Den politiska styrningen är ju att kommunen fördelar pengar till skolan. Det innebär att fritidspolitiker bestämmer inriktning och budget. Dock så har man en förvaltning, där det finns proffs som styr skolverksamheten. Så jag fattar inte vad är fel med den politiska styrningen? Vill du förstatliga skolan?
Besparingskrav tycker jag inte heller är roligt, men som jag förstår det i kommunlagen (jag kan ha fel) så måste man spara en viss procent för att kunna göra investeringar, bygga nya skolor och dylikt.

Peppe, hur mycket vet jag att alliansen har regerat från 2002 till 2010.
Undrar varför de inte har gjort någonting bättre.
Min debattartikel handlar om Vaggeryds skolan och den är under all kritik

Marijo då undrar jag vad som är fel? Jag har arbetat i skolan i 17 år. Jag har alltid arbetat för barnen-ungdomarnas utveckling och jag känner ingen kollega som inte gjort motsatsen. Så vad är fel? Måste det vara skolans fel? Eller kan det vara samhällsstrukturer eller andra sociekonomiska faktorer?

Tjena Marijo jag har jobbat under många politiska styrningar.
Jag blir så nyfiken. Kan inte du berätta för mig vad rätt skolpolitik är? För den skolpolitik som är just nu tog faktiskt Göran Persson fram när han var skolminister, sen kom Baylan och gjorde fler härliga korrigeringar. Så berätta gärna för oss som arbetar i skolan vilken som är den rätta skolpolitiken-
Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund var redan när Göran sjösatte detta, emot denna skolpolitik. Det blir lite konstig när Socialdemokraterna gnäller över den skolpolitik de själva skapat men inte tar bort i riksdagen.
Bara en reflektion

Var inte liberalernas partiledare skolminister under borgarnas åtta år vid makten, hände det ingenting under all den tiden med skolfrågan? Gick det på lösa boliner från 2006–2014? Men det sparades väl där liksom alla miljarder som sparades på Försvarsmakten.

Kommentarsfunktionen är stängd