Nyheter

Säljer terminalen för 51 miljoner

Nyheter Vid kvällens kommunfullmäktige godkändes köpekontraktet mellan kommunen och PGF Logistik AB där det är kommunen som är säljare.

Försäljning av Båramoterminalen godkändes. Arkivbild

Magnus Ljunggren, förvaltningschef på tekniska kontoret berättar lite om bakgrunden:
– 2008. Här fanns en järnväg och vi skulle angöra en planfri korsning. Man ansökte om EU-pengar, 15 miljoner kronor. 2009: Bidraget kom, upphandling gällande arrendet gjordes, tre intressenter kom in. Det blev PGF Logistik AB som gick vinnande ur det här. Grundavtalet gjordes utifrån kommunens nedlagda investeringskostnader. I avtalet fanns en option att arrendatorn kunde köpa ut. 2010: Detaljplanen antogs, 90 hektar, efter omfattande arkeologiska undersökning.  Två spår ingår i försäljningen, de som ligger längst mot väster. 

Tina Blomster, samhällsutvecklare fortsätter informera kommunfullmäktiges ledamöter;
– Tilläggsavtal togs fram för ett ytterligare utveckla området. 2012 gjordes investering 2,5 miljoner kronor med bland annat säkerhetsstaket. Senare 23 miljoner kronor bland annat spår  och asfaltsbeläggning. 2016 investering 6 miljoner för kontor och asfaltsbeläggning. Nu har vi gjort ett köpekontrakt och det följer de tidigare upprättade avtalet. Nedlagda nettoinvesteringar återfås. Jurister har granskat och godkänt avtalet. 

Köpeskillingar 51 607 050 kronor. Avstyckning är sökt, slutköpeskillingen erläggs när areal fastställts av Lantmäteriet. 

– Vi har tittat på att kombiterminalen stärker hela regionens näringsliv och det här handlar om ett stort engagemang och att det offentliga har skjutit till med ekonomiska resurser samt det externa entreprenörsskapet, avrundar samhällsutvecklare Tina Blomster. 

Gert Jonsson (M);
– Det krävs politiskt mod. Det här var inte en helt enkel fråga från början. Båramo har satt kommunen på karta. Etableringar som vi fått tack vare Båramo och det här var faktiskt ett jätteviktig beslut som togs 

Ulf Abrahamsson (C);
– Det var infekterat från början. Politiken höll ut och klarade sig och gick vidare. Tack till alla politiker som vågade hänga i. Det var inte enkelt. PGF som hängt i och nu är framme vid målsnöret. 

Kenth Williamsson (S);
– Tack alla och jag yrkar bifall. 

Roger Ödebrink (S);
– Äntligen. Vi har hållit på med det här ganska mycket. 

Allan Ragnarsson (M);
– Jag hade rätt mycket kontakter med Peter när han skulle etablera sig. Han önskade att dieselpriset skulle över 20 kronor och så rätt han fick. 

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna köpekontraktet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *