Nyheter

Salle (L): Vi har inte marknadsfört skolor på landsbygden

Nyheter Atcha ”Salle” Adinda (L) är ledamot i barn- och utbildningsnämnden och har funderingar gällande kommunens skolor.

Atcha "Salle" Adinda (L) lämnar funderingar kring skolan

I och med att fler flyttar in till kommunen måste också skolorna följa med i trenden. Salle (L) vill vara med och diskutera framtiden i kommunen då det investerats mycket, men platserna är akut både i Vaggeryd och Skillingaryd. 

– Tack vare att vi bygger Sörgårdsskolan i Skillingaryd klarar vi elevantalet i södra kommunen. I Vaggeryd är det trångt i klassrummen och i och med att det nya skolområdet Källemo inte har varit ett skolområde tidigare tar allting lite extra tid med planering. Min uppfattning är att man i första hand ska bygga en skola där man har möjlighet att expandera om det blir aktuellt. 

– Eleverna tappar också kunskapen ju fler man är i klassrummen. Vi såg bland annat i Sörgårdsskolan att det var den bästa skolan med de bästa resultaten och vi tappade rejält när vissa klasser fylldes med upp till 35 elever. Barnen tappar kompetens och de får inte samma undervisning som de har rätt till och de får inte med sig de kunskaper som de behöver. Om jag hade fått önska hade det varit cirka 25 elever i varje klass, jag tror att det är en rimlig nivå.

Vi ska vara tacksamma för våra fantastiska pedagoger som sliter hårt för att varje elev ska nå sin fulla potential, avrundar Atcha ”Salle” Adinda (L). 

– Vi har också ett fastighetsbekymmer på grund av dåligt underhåll av våra skolor. Hade de problemen varit lösta hade vi kunnat avsätta pengar till nya skolor men nu måste vi avhjälpa det akuta först och främst. Vi i femklövern är inte sugna på att höja skatten men kanske på sikt för att man ska bibehålla bra skolor och bra äldrevård att man måste. Då vill jag att man ska öronmärka pengarna och att man som medborgare vet att skatteökningen går till skola eller äldreboende. Jag tror att de flesta skulle tycka det var okej att betala lite extra om man visste att den extra pengen skulle gå till något specifikt. 

Hur är det med våra landsbygdsskolor i den södra kommundelen?
– Vi har haft möte med föräldrarna angående Åkers skola. När det inte finns tillräckligt elevunderlag kan man inte bedriva en skola. Personligen tycker jag att vi kunde gjort bättre ifrån oss att marknadsföra både Åker och Klevshult och de båda skolorna hänger ihop. Jag tycker nog allt att man kunde gått ut och frågat, eftersom skolorna i Skillingaryd är överfulla, om det var någon som ville flytta sitt eller sina barn till en landsbygdsskola i stället. Det kanske hade varit föräldrar som valt detta och då hade det inte behövt att bli som det blev. Man kunde helt enkelt ha ansträngt sig lite mer. Om man rustar upp skolan kanske man väljer att ha sina barn i skolan och då blir Åker automatiskt ett förstahandsval, summerar Salle (L).  

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *