Nyheter

Salle räddade livet på kroggäst

Nyheter Atcha ”Salle” Adinda, Liberalernas toppnamn i kommunen räddade under helgen livet på en 30-årig kroggäst i Jönköping. – Jag tänkte att det här är på riktigt och påbörjade direkt hjärt- och lungräddning, säger Salle som bor i Skillingaryd.

Atcha ”Salle” Adinda är ordningsvakt på Twin City i Jönköping och startade sitt pass klockan 22.00 i lördags tillsammans med tre andra ordningsvaktskamrater. Salle berättar för oss: 

– Rätt tidigt på kvällen kom några killar in till oss. Efter en kort stund kom en ur personalen fram till mig och sa att det var en av killarna som inte mådde bra. Oftast handlar det om berusning och jag var där vid bordet och kollade till killen och sa till hans kompisar att de skulle ta med honom hem. När jag skulle leda ut honom hängde hans huvud och kroppen hängde inte med, kan man säga. Jag misstänkte att det var något som inte stod rätt till och förstod att killens mående inte berodde på berusning. Pulsen var svag, blev svagare efter några minuter och jag kände på mig att ”det här var inte bra”. Jag bad min kollega ringa ambulans. 

– När vi ringt efter hjälp kontrollerade jag pulsen igen. Då hade den försvunnit. Det enda jag tänkte på att ”det här är på riktigt” och påbörjade hjärt- och lungräddning. Det visade sig att en av gästerna inne på restaurangen var sjukvårdsutbildad och kom och hjälpte mig och min kollega. Jag började lyssna på hans andning och den blev ”snarkande” och jag har lärt mig att är det en person som är medvetslös och har en snarkande andning kan det bero på hjärtstopp. 

Restaurangen där Salle jobbar har ingen hjärtstartare. Tjejen som hjälpte Salle hade en app i sin telefon där hon kunde se var närmaste hjärtstartare i området fanns och det gjorde det både i Rådhusparken och på Stora Hotellet, som snabbt hämtades medan Salle var fokuserad på hjärt- och lungräddningen. 

– Jag fick inte igång honom riktigt. Men när hjärtstartaren kom och vi kopplade upp honom så började han andas igen. Det visade sig senare att det var en läkare som var gäst inne på restaurangen som också kom till undsättning när vi jobbade på att få igång killen. Efter en liten kort stund började killen andas själv igen och efter tio minuter kom ambulans, räddningstjänst och polis till restaurangen. Kändes som en evighet, men det gick nog rätt fort ändå, jag var helt fokuserad på vad jag gjorde. 

Den 30-årige restauranggästen fördes med ambulans till sjukhus och polisen kom åter till restaurangen och Salle. 

– De berättade att det hade gått bra för killen. Vi var lite skärrade. Killen var ung, 30 år kanske, och jag vill tacka mina kollegor, tjejen och läkaren som var restauranggäster för att alla gjorde ett bra jobb. Det var tur att det fanns hjärtstartare i närheten av restaurangen. I går bestämde sig Twin City att beställa en egen hjärtstartare, avrundar Salle som under helgen räddat livet på en 30-årig kroggäst i Jönköping.

Atcha "Salle" Adinda räddade livet på en kroggäst i helgen. Arkivbild

Taggar

Dela


16 reaktioner på Salle räddade livet på kroggäst

Bra jobbat Salle! Jag och mina kollegor ska uppdatera vår kunskap på fredag med en HLR-utbildning. Bra kunskap att ha med sig!🙏💕

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *