Nyheter

Sällskapet förbereder helgvisning

Nyheter Till helgen firar Skillingaryd 100 år som municipalsamhälle. Det uppmärksammar Östbo Historiska Sällskap med en utställning i biblioteket. Vi har träffat eldsjälarna som förbereder.

Solveig Olofsson, Uno Jonsson och Jenny Larsen diskuterar upplägget  [1/8]

Ola Hugosson och Jenny Larsen förbereder  [2/8]

Mycket att läsa  [3/8]

Allt ska vara på rätt plats.  [4/8]

Tävlingen förbereds  [5/8]

Per Pettersson  [6/8]

  [7/8]

Uno och Ola ser till att kommuninvånarna påminns om vad som hände för 100 år sedan  [8/8]

Skärmar, nålar, utskrivna dokument, håll-avstånd-lappar och kaffe förstås. Det var full aktivitet i NBV-lokaler i tisdags kväll när sällskapet hade slutspurt inför helgens utställning. ett tiotal medlemmar har under hösten grävt i olika arkiv för att få fram materiel till utställningen.

Utställningen kommer att vara bemannad från sällskapet både under lördag och söndag i bibliotekets lokaler. I samband med utställningen finns också en tävling där det går ut på att känna till ett antal miljöer och para ihop dessa med detaljbilder.

Det var dåligt med kvinnor på bilderna som sattes upp på skärmarna. Per Pettersson och Jonas Åkerman nickar instämmande ”Nej, det fanns inga kvinnor i ledande positioner för 100 år sedan. Rösträtten beslutades 1919 tror vi, och tillkom 1921 så just för 100 år sedan fanns inga kvinnor med i kommunens styrande”.

Fotnot; För den som inte kan besöka biblioteket i Skillingaryd under helgen, finns möjlighet att se utställningen i ytterligare någon vecka, men då under bibliotekets ordinarie öppettid.

Ett brev till kommunfullmäktiges ordförande. Östbo Historiska sällskap har renskrivit brevet, som tur är...

Taggar

Dela


1 reaktion på Sällskapet förbereder helgvisning

För oss som inte bor i Skillingaryd vore det trevligt om vi kunde se materialet digitalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *