Nyheter

Såm inför avgift för att lämna verksamhetsavfall

Nyheter SÅM, Samverkan Återvinning och Miljö ska införa en avgift för företag och verksamheter som vill lämna verksamhetsavfall på återvinningscentralerna. Avgiften tas ut via ett företagskort som ska uppvisas vid besök. 

Arkivbild

Beslutet att införa företagskort kommer bland annat av resultatet från trafikmätningar som SÅM genomförde under andra halvåret 2022. Dessa visade att det är många företag och verksamheter som besöker anläggningarna. 

SÅM:s återvinningscentraler är i första hand till för privatpersoner i Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd kommuner. Hushållen betalar för tjänsten via avfallstaxan, något som företag och verksamheter inte gör, berättar Pierre Waldmann, driftchef för SÅM:s återvinningscentraler och fortsätter:

SÅM vill även i fortsättningen kunna erbjuda företag och verksamheter möjligheten att lämna mindre mängder verksamhetsavfall. Vi inför därför som många andra kommuner en avgift. Som företag eller verksamhet finns även valmöjligheten att anlita en privat avfallsaktör.

Företag och verksamheter kan teckna företagskort för att kunna lämna verksamhetsavfall på SÅM:s återvinningscentraler. Undantaget är elavfall som med avlämnarintyg även i fortsättningen kommer att kunna lämnas utan kort.
Företagskortet kan enkelt beställas via SÅM:s webbplats och kostnaden baseras på hur många besök företaget eller verksamheten önskar göra per månad. 

Det finns tre nivåer och antalet besök är kopplat till varje unikt företagskort och fordon som ska kunna användas för att lämna verksamhetsavfall, säger Pierre Waldmann och avslutar:

När företagskort tecknats är företag och verksamheter fortsatt varmt välkomna under ordinarie öppettider på vardagar till Mossarps återvinningscentral i Gislaved, Oscarstippen i Smålandsstenar, Gynnås återvinningscentral i Gnosjö, Stomsjö återvinningscentral i Värnamo och Vaggeryds återvinningscentral.

Pressmeddelande från SÅM.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Såm inför avgift för att lämna verksamhetsavfall

Flyttade från Vaggeryds kommun för några år sedan, i den kommun jag bor i nu, scannar du bara ditt körkort så får du komma in på åvc.

Minns att personalen på åvc satt i sin kur och skrev av regnr på bilen, sen kom det en faktura på posten.

Anser att källsortering av avfall ska vara avgiftsfritt, uppmuntra istället för att avgiftsbelägga!!

Men eventuell dumpning av sopor i skogen lär ju inte drabba SÅM direkt utan blir väl en fråga för polisen i första hand.

Ja men de har säkert gjort någon kalkyl på detta och kommit fram till att risken är liten. ”peppar peppar”.

Man skulle kunna hoppas att de med de nya intäkterna utökar både öppettider och gör om layouten på tippen. Det är verkligen bökigt och trångt, speciellt när det är lite ruljans på helgerna.

Det borde vara i kommunernas och Såm:s intresse att fler invånare och företagare kommer och slänger sitt avfall så att det hamnar på rätt ställe.

Man kan se på flera orter i Sverige att det införs avgifter och till och med begränsade antal besök på återvinningscentralen,

Utvecklingen går åt fel håll

Det är ska Kommunerna själva bestämma inte såm de vill bara tjäna mera pengar på alla möjliga påhitt!

Hoppas det slår rätt och inte blir som i vissa andra kommuner där mindre nogräknande företag börjat dumpa avfall i skogen istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *