Nyheter

Samlande: Kärleksbubblor och supersvenskar…

Nyheter I vår serie om samlande har vi i dag kommit fram till David Alin på redaktionen, som här berättar om sin passion. Vi välkomnar andra att berätta vad man samlar på.

En stor och en liten kärleksbubbla pryder översta hyllan i vitrinskåpet.  [1/3]

Ronnie Petersons Lotus-bil.  [2/3]

Min första modellbil - en Chevrolet Corvette från 1957.  [3/3]

Kärleksbubblor och supersvenskar…det låter som en Stefan & Krister-fars. Men ärligt talat så är det just precis det jag ska prata om.

Ända sedan ett och ett halvt års ålder har jag haft två brinnande passioner i livet; bilar och motorsport. Få saker i livet är mer ljuvliga än en Lamborghini med en skönsjungande V12-motor. I mina öron låter det lika fantastiskt som när Luciano Pavarotti släpper lös sin fulla röstkapacitet!

Men åter till samlandet. Jag samlar nämligen på modellbilar; skalenliga samlarmodeller av veteran-, sport- och tävlingsbilar.

Det hela började när jag var fem-sex år gammal, när min farfar gav mig min första bil: en röd Chevrolet Corvette från 1957. Den röd-vita lacken blänkte och jag var fäst från första stund. Under tonåren var pojkrummet fullproppat med bilar – jag hade över 50 stycken, ståendes i en bokhylla och två fulla vitrinskåp signerade en svensk möbelhandel. Mamma tyckte till och med att jag skulle öppna ett eget museum!

När jag var på väg upp i vuxen ålder, kändes det värt att dra i handbromsen och reflektera över min samling: bilarna kostar ett par hundralappar stycket och ni vet vad dem säger: många bäckar små fylla stor å.

I stället tog samlandet fart när jag såg biofilmen ”Rush”, som handlar om Formel 1-VM 1976 och kampen mellan perfektionisten Niki Lauda och playboyen James Hunt. Jag rycktes med av nostalgin och började samla på formel 1-bilar från 1970-talet, speciellt Ronnie ”The Superswede” Petersons gamla maskiner. Jag vågar gå så långt som att säga att Sverige aldrig kommer att få en supersvensk som honom inom motorsporten igen, trots alla racingtalanger vi har i dag.

Nu har vi avhandlat supersvenskar och går vidare in på kärleksbubblor:

När jag var liten hyrde vi ofta filmer och jag fastnade speciellt för Disney-filmen ”The Love Bug”, på svenska kallad ”Gasen i botten, Herbie!” Filmen handlar om en avdankad racingförare som möter en folkvagnsbubbla och framgångar uppstår. 

I början av 2010-talet annonserade Hot Wheels att de skulle göra en filmkollektion och att Herbie skulle vara en del av samlingen. Ni skulle sett glädjen i mina ögon när jag efter en hård sommar på en camping kvitterade ut paketet på Ica-butiken i Gävle. Jag har aldrig varit så lugn och koncentrerad som när jag öppnade den specialtillverkade lådan och plockade ut frigolithöljet som bilen låg förpackad i. Ända sedan den dagen ligger kärleksbubblan mig om varmt om hjärtat. Julklappen till mig själv i år består av en canvas-tavla, baserad på filmens originalaffisch från 1969.

Tack för mig!

• Skriv till oss
Nu släpper vi loss läsekretsen att berätta om sitt samlande. Välkommen att berätta vad du samlar på eller så gör vi en intervju med dig. Eller så kanske du har tips på någon samlare.

Skriv till oss under adress bild@skillingaryd.nu eller bild@vmo.nu.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *