Nyheter

Samråd om Vaggeryds inriktning framöver

Nyheter Ett 35-tal invånare besökte Fenixaulan i Vaggeryd där kommunen arrangerade samrådsinformation angående den nya översiktsplanen. – Det finns utvecklingspotential både i Vaggeryds centrala delar och landsbygden, 

Samrådsinformation om översiktsplanen i Fenixaulan under tisdagskvällen

Kommunens tjänstepersoner fanns på plats när samrådsinformationen gjordes för den norra kommunen där delområde Vaggeryd, Bondstorp, Byarum, Hok och Svenarum ingår. 

Hanna Grönlund, planarkitekt, berättar.
– Översiktsplanen är grundad i den dialogturné som var här tidigare. Vi redogör för inriktning vad gäller bebyggelse, kommunikationer, natur- och friluftsliv. 

– I mark- och vattenanvändningsdelen så har vi delat in det i bebyggelse, transportinfrastruktur, grön- och blåstruktur samt landsbygd. Det finns underkategorier och vi använder orden pågående eller utvecklad och ändrad markanvändning som kan vara i centrala delar av en ort när det gäller detaljplaner. 

– Det finns olika skikt på den här webbaserade informationen för att se helheten. När vi tänder upp lagren i mångfunktionell bebyggelse och sammanhängande bebyggelse, så ser ni att nästan hela Vaggeryds centrum är markerad. I samhällsplanering ska vi använda marken som finns. Man behöver tänka på hur man ska förbättra och utveckla. Resterande ytor som vi visar här är förslag på utvecklade och ändrade områden. 

– Vi har två större områden i Hok där vi föreslår det sammanhängande bostadsområdet. Industriområdet finns med i befintlig översiktsplan och vi planerar att utveckla detta lite. Vi ser att Hok har stor potential och båda sidor av järnvägen kan vara centrum, Hok växer och vi ser att centrumkärnan kan utvecklas. 

– Svenarum, hela kommunen ska växa och vi vill stärka våra serviceorter. Även utvecklingspotential för de mindre orterna görs. Vi har valt att stärka servicen kopplat till de här orterna. 

– Bondstorp har ett större utvecklingsområde och det ser vi söder om Bondstorp samt förtätning av Bondstorps kärna. Hela Bondstorp har en kulturmiljö med öppet odlingslandskap och vi vill spara de här gårdsvyerna, så förtätning ligger på skogsmark. En ny vattentäkt ser vi också över. 

Transport och infrastruktur i norra kommundelen.

– Går vi över till transportinfrastruktur så beskriver vi ungefärliga platser där utveckling kan ske. Översiktsplanens områdesutpekade är ungefärliga och i det här området ungefär järnväg, väg, gång- och cykelväg, parkering, resecentrum, flygplats och hamn. Ja, vi har faktiskt en hamn. Båramoterminalen är en torrhamn. Vi har fått upplyst av behov att koppla Båramo till Vaggeryds södra. Det har även framkommit att man vill att se över en koppling med 152:an i Skillingaryd till Båramoterminalen, här behöver vi titta på den här frågan. Det vill vi också belysa i översiktsplanen. 

– Vi har ett förslag från infarten till västra strand för att lösa problematiken vid Götafors skola. Vi ser den som viktig. Vi har planskilda korsningar för alla korsningar i kommunen. När eller om det sker vet vi inte. Det är ett nära samarbete med Trafikverket. Gör vi inte det nu, så kanske tåget har gått. Trafikverket och regionen tittar mycket i en kommuns översiktsplan när man lägger sina budgetar. Vi har förslag på portar både för bil och cykel. 

– I Hok har vi med en förbindelseväg mellan Vaggeryd och ut mot riksväg 30 samt ut mot idrottsplatsen för att säkra vägen för ungdomarna. Öster om järnvägen och vid Linnarebäcken, när vi planerar skola och vård- och omsorgsboende på Yggen, så måste man lättare ta sig in mot centrum. Kan man också då få till en planskild korsning på den lägsta punkten så kan man också få en fin koppling genom hela stråket från Fenix upp mot Yggen. Strategiska grönområden är tagna från vår grönstrukturplan. 

Hanna Grönlund informerade också om områden som är viktiga att bevara för dagvattensystem, där nämns Hjortsjön, Östemoskogen, friluftsgården, Källemoskogen och Laganstråken som alla är viktiga för natur- och fritidsliv. 

Det finns möjlighet att tycka till om översiktsplanen fram till den sista september. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *