Nyheter

Sanden efter branden : en totalförstörd idyll

Sanden efter branden : en totalförstörd idyll

Nyheter Tolv timmar efter torsdagskvällens brand vilade röklukten fortfarande tung över gården Sanden nordväst om Klevshult.

Intrycken vittnar om en totalförstörd idyll.
Det man får vara tacksam för är att huset stod tomt när branden startade. Den kvinna som vanligtvis bor i den timrade byggnaden befann sig på västkusten när hon fick veta om branden. Man kan knappast föreställa sig hennes reaktioner inför den syn som mötte när hon senare på kvällen anlände till brandplatsen. Allt av värde som fanns i byggnaden var förstört.
Av den timrade, hundraåriga mangårdsbyggnaden återstod på fredagsmorgonen endast en hög av bränt timmer, isolering, plåtar och annan bråte. Här kan man tala om en totalförstörd byggnad. Men fruktträden tycks någorlunda ha klarat hetta från branden. Delar av idyllen kommer man därmed kunna återskapa.
Det var förstås inte mycket räddningstjänsten kunde göra. Sanden ligger vackert men mycket avsides vid en smal liten grusväg på höjdsträckningen ett par kilometer nordväst om Klevshult.

Larmet kom till räddningstjänsten från de centrala delarna av Klevshult där en privatperson hade upptäckte den höga rökpelaren från branden. Redan då var förstås alla räddningsinsatser fullständigt meningslösa, ungefär som vid ladugårdsbranden i Grohult på försommaren. Byggnaden måste vid det laget ha varit fullständigt övertänd.
– När styrkan från Vaggeryd svängde ut på E4 såg man rökpelaren ända därifrån, berättar räddningschef Fredrik Björnberg.
Avståndet till brandplatsen var då minst två mil. Det säger något om hur kraftig branden var.
– Redan när den första insatsen från räddningstjänsten kom fram till brandplatsen hade taket och mellanbjälklaget rasat in, berättade Björnberg.
Därmed kunde brandmännen inte gå in i byggnaden. Istället fick man inrikta sig på att begränsa och släcka elden.
Eftersläckningen fortsatte under natten och morgonen och på förmiddagen dränktes för säkerhets skull brandplatsen för att alla tänkbara glödbäddar skulle kunna släckas. Den åtgärden vidtogs även senare under fredagen.
Återstår då brandorsaken. Sannolikt orsakades branden av åskan. Sanden ligger högt och därmed är den lilla gården utsatt för åsknedslag. Men någon undersökning kommer sannolikt inte att göras av polisen.
Vid flera tillfällen på torsdagen under förmiddagen och eftermiddagen kom det åtskilliga åskknalllar i området. Strömmen bröts i samband därmed i Klevshult och på gårdar i närheten av brandplatsen. Ledningar har kontrollerats för att undvika risken att glöd ligger och pyr för att senare blossa upp.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *