Nyheter

Sänkta avgifter för att delta hos kulturskolan

Nyheter Efter en översyn av avgifterna för att delta i kulturskolans verksamhet beslutades att sänka dessa

arkivbild

Det har gjorts en kontroll av hur mycket det kostar att delta i kulturskolans utbud i Vaggeryd jämfört med grannkommunerna. Det visar sig då att Vaggeryd ligger en bit över andra kommuner och nu har nämnden beslutat att sänka avgifterna för att anpassa sig till hur det ser ut i andra kommuner.

– Vi vet att många vill delta hos kulturskolan men som avstår av ekonomiska skäl, säger Sverker Bernhardsson som är ordförande för kultur- och fritidsnämnden. Han tillägger att sänkningen görs för att öka möjligheten för flera att kunna ta del av kulturskolans viktiga verksamheter.

Sänkningen av avgifter innebär att undervisningen av olika instrument sänks från dagens 725 kronor/termin till 500 kronor/termin. Hyreskostnaden för instrument blir 150 kronor/ termin och det kommer att kosta 400 kronor/termin att delta i dans, drama och bild. De nya avgifterna införs från den 1 januari 2021.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Sänkta avgifter för att delta hos kulturskolan

Precis som jag skrev. Att ni lovar allt åt alla är ju ett känt faktum för ni behöver inte ta ansvar och hoppas ni slipper det för lång tid. När man lägger en budget så vore det klädsamt att det stämmer på sista raden innan man börjar jobba med den, eller hur? Detta är ett förslag från vår nye kulturskolechef som tror att han får ihop det. Jag har stort förtroende för honom, vilket det inte alltid varit bakåt i tiden. Jag var i högsta grad delaktig i beslutet att öka anslaget för inköp av nya instrument på över en en halv miljon kronor och får de lokaler som de kan använda som de vill, kan detta bli riktigt bra.

Lite lågt som vanligt, Seger. I Budgeten för 2020 hade vi med en satsning på 150 tkr för sänkta avgifter i Kulturskolan. Detta går att läsa i protokoll på kommunens hemsida. (September 2020). Vi kan konstatera att våra budgetar har stämt bra- vilket också går att kontrollera i efterhand. Av ditt svar framgår det att verksamhetschefen varit drivande i detta och inte den politiska majoriteten vilket inte känns förvånande. För oss spelar det ingen roll om ni eller verksamheten står bakom våra förslag om det leder till att fler har möjlighet att delta i Kulturskolans verksamhet.

Och ni är inte inblandade heller för detta är vår nye kulturskolechef som gjort det. Lätt att få ihop en budget när man inte är så noga med att debet och kredit går ihop innan man börjar. Eller så kan man använda samma pengar två gånger. Får bara kulturskolan ändamålsenliga lokaler – och jag menar inte de på Fenix – utan där de kan bestämma själv så kan detta bli riktigt bra.

Lars Seger. Nu måste du lära dig. Förvaltningen lägger fram förslag. Ansvarsfulla politiker beaktar förslagen och tar sedan beslut. Men bra att du erkänner att ni Moderater inte kan hantera politiska problem, ni förlitar er enbart på tjänstemännen. Tur att vi Vaggeryds kommun har duktiga tjänstemän för Alliansen/ Moderaterna har ”ingen aning” vad invånare behöver eller klarar av ekonomiskt med 2–3 barn som älskar musik i alla former

Svammel från socialistdebattör, men inget annat att vänta. Jag kan inte komma på något ärende där en ledamot har lagt fram ett förslag som tagits rakt av- Jag har i kultur- och fritidsnämnden lagt fram att öka anslagen för instrumentinköp för cirka 600 000 kronor samt att vi håller på att göra om systemet för aktivitetsbidrag, även det efter mitt förslag. Inte i något fall har frågorna inte beretts av förvaltningen utan de kommer tillbaka och vi fattar besluten. jag vet inte nån politiker som inte förlitar sig på våra tjänstemän, vet du? Om man har fler barn så är det en syskonrabatt som träder in och jag om någon vet detta som haft fem barn samtidigt i vår kulturskola. Ta reda på fakta nästa gång är du snäll, håller liksom mer i längden då.

Lars Seger (M) ersättare kultur- och fritidsnämnden

Vi Socialdemokrater hade pengar i vår budget förslag för 2020 att sänka avgiften i kulturskolan.
Jag själv har debatterat på kommunfullmäktige och skrivit insändare att kulturskolans avgifter är för höga.
Så det här beslutet gläder mig och det är jätteklokt beslut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *