Nyheter

Sara bloggar; Blixt och dunder…

Nyheter Åskar det mer än vanligt nuförtiden?

Åskan drar strax norr om ladugården, från Basseberg mot Bondstorp, och kommer inte denna gången att gå över Gisslaköp

Som ”bonnadotter” har jag lärt mig att följa vädret, på alla tv-kanaler (för att se om det är samma väder på alla kanaler, och om inte – vilken gäller?), på radion, hålla koll på när regnet kommer och hur mycket blir det, är det ”höväder”, när vågar vi slå gräset? Är det så att vi landsbygdsbor har mer koll på vädret än samhällsborna eller är det så att vi bara mer intresserade?

Som barn blev jag skrämd av åskan och det har minst sagt hållit i sig i över 40 år. Bor man i stan eller samhället kanske man tycker att det är vackert och mysigt… men jag är fortfarande totalt livrädd, även om det mullrar lite bakom knuten.

Att bo på landet när det drar in oväder gör att jag drar ut allting som sitter i väggarna, drar undan gardinerna och försöker få in katten. Möjligen lite ”nojjig”, men om det skulle slå ner någonstans….

För något år sedan, med all modernitet som finns idag, skaffade jag mig en blixtapp till mobilen. Många tyckte säkert att jag var fruktansvärt löjlig att kunna hålla koll på var åskovädret befann sig, men jag blev helt klart lugnare. Idag kan jag följa var det slår ner, hur långt ifrån mig det är beroende på var jag befinner mig. Mobilen varnar mig när det närmar sig nedslagsplats inom 10 kilometer där jag befinner mig. En klar lättnad för en ”bonnadotter” som jag.

Tidigare bodde vi något mer om sydost och på en hög plats. Då visste man precis om ovädret kom ifrån ett visst väderstreck, att det skulle gå över där vi bodde. Strax intill huset fanns mobilmaster och jag tror minsann att de drog till sig åskan, men också samtidigt slog ner i dem.

Idag bor vi i nordvästra delen av Åkers socken och här går det över, har jag nu lärt mig, när ovädret kommer ”bakom ladugården”, strax över slalombacken i Kyllås. Då vet man att snart är det dags. Bredvid gården idag finns en stor kraftledning och minsann… den drar också till sig åskan (tror jag iallafall). Oavsett var jag bor så drar åskan över.

Det är också underligt att det åskar alltid med största buller och bång, och slår ner strax bredvid, när jag är ensam hemma på gården. Allt för att göra spänningen till det yttersta. Mina timmar sittande i bilen med blixtappen uppdaterad frenetiskt har blivit min vardag under denna sommar.

Åskar det mer nu än tidigare?

Ovädret är nu över Skillingaryd  [1/2]

Blixtappen varnar för oväder  [2/2]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *