Nyheter

Saras krönika: Jag hade visst blivit med häxring

Nyheter Vår fantastiska sommarkollega Linn berättade för mig för ett tag sedan att hennes pappa ”blir galen” på häxringar i trädgården. När jag frågade vad det var, så hade jag minsann sett dessa ringar där hemma också. Läs Sara Mejvings krönika här.

Från gräsmattan i Gisslaköp

Häxring. Vad är det? Låter inget vidare. Och nu när jag vet att jag också har det så blev det här såklart intressant att försöka få fram mer information om. I dagens moderna samhälle tog det enbart några få sekunder… 

”Flera olika svamparter ger upphov till häxringar. De lever av cellulosa från bark och vedämnen i jordar som innehåller gamla rötter, barkflis och stubbrester. De små hattsvamparna växer gärna i en cirkel, och därav namnet häxring. En häxring är ett resultat av dålig näringsbalans i gräsmattan kombination med perioder av torka. Ringarna utvidgas varje år och en häxring kan vara flera meter i diameter och vidgas med upp till 50 centimeter per år”. 

Svampens rotdelar kan gå ner i jorden lika långt som jag är lång över jord. 

I samma hänvisning läser jag att det både finns snälla och de som ”inte är några höjdare att ha i gräsmattan”. 

Den snälla varianten av häxring gynnar gräset genom att frigöra kväve och det syns på gräset intill häxringen att det är riktigt saftigt grönskande. 

Den elakare häxringen dödar eller skadar gräset. Här finns de vanliga arterna av jättetrattskivling och nejlikbroskskivling. Dessa utsöndrar blåsyra och genom svampmycelet torkar det ut jorden och då ser man en tydlig zon där gräset är skadat. 

Sedan finns det en mellanvariant av häxring som inte påverkar gräset och då är svamparna av röksvampskaraktär. 

Eftersom gräsmatten i Gisslaköp får ”gilla läget” och blir utan både gödsel eller extra vatten under torra somrar tänker jag mig att mina häxringar får leva vidare. Och om jag kikar till häxringen igen så tror jag minsann att det är godartad variant jag har. Om det nu skulle vara så att det är en elak ring, så utvidgar den sig år efter år och snart då med andra ord ett minne blott på min gräsmatta…

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *