Nyheter

SD blev rekordstora i Byarum-Bondstorp

Nyheter 337 röster, och 35,5 procent, röstade på Sverigedemokraterna i valdistrikt Byarum-Bondstorp. Även i Hok-Svenarum samt Åker-Hagshult går SD framåt.

Statistik från Valmyndigheten och Newsworthy

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, står det klart att Sverigedemokraterna gör sitt bästa riksdagsval någonsin i Vaggeryds kommun, med 25 procent av rösterna.

Klockan 23.19 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Vaggeryd färdigt. Då hade Sverigedemokraterna samlat totalt 2 182 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 25,0 procent.Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Sverigedemokraterna blev näst störst av riksdagspartierna i Vaggeryd.

Det preliminära valresultatet innebär att Sverigedemokraterna ökat i Vaggeryd, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 går Sverigedemokraterna framåt med 4,6 procentenheter. Det är sjätte valet i rad som Sverigedemokraterna vinner väljare i riksdagsvalet i Vaggeryd.

Partiet ser alltså ut att gå mot sitt bästa resultat i kommunen, sedan 1998, när Valmyndigheten började särredovisa deras valresultat.

Sverigedemokraterna starkaste valdistrikt i kommunen var Byarum-Bondstorp, där de fick 35,5 procent av rösterna. Byarum-Bondstorp var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Gryteryd-Södra Hestra i Gislaveds kommun (40,3 procent) och i hela riket Oderljunga i Perstorps kommun (53 procent). 

Vaggeryds kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 19,3 procent av rösterna Sverigedemokraterna två mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 23,3 procent av rösterna i valkretsen, en ökning med 4 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Sverigedemokraterna tre mandat den här gången.

Sverigedemokraternas väljarstöd i Vaggeryd placerar kommunen på åttonde plats bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *