Nyheter

SD vill ha skolbudget i balans

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde blev det votering när det gäller det ekonomiska läget.

Ekonomi diskuterades i skolnämnd

Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar: 

– Just nu har vi ett minus på 753 000 kronor. Vi har fått 2,7 miljoner kronor i bidrag, bland annat covidbidrag. Vi ser att skolmaten och IKE (reds anm; peng för de kommunala barn/elever i annan än kommunal verksamhet) har gått upp. Budgeten för lönerna ligger också lite högre och det ska vi se över under hösten. Om vi inte får statsbidrag måste vi dra ned på personalkostnaderna. Priserna på skolmaten ser vi har gått upp med tio procent under året och det är omvärldsfaktorer som styr, alltså inget vi kan påverka, menar Jenny Larsen (KD). 

Delårsrapporten diskuterades också vid samma tillfälle. Den ska lämnas in till kommunstyrelsen och därefter till kommunfullmäktige. Där var det lite skiljemeningar bland våra politiker. 

– Ingen tvekan om att skolskjutsar och kosten blir en högre kostnad, men vi ligger redan tufft till och har inget att ta igen detta på i nuläget. SD:s ledamöter ville ha en budget i balans, vilket resten av oss i nämnden inte tyckte, menar Jenny Larsen (KD). 

Stig Svensson (SD) yrkade att uppdra till förvaltningen att återkomma med en handlingsplan för att nå budget i balans. Omröstning begärdes och samtliga SD-röster, tre stycken, tyckte att en handlingsplan skulle fram, medan övriga partier, S, M, KD, L och C, röstade nej till yrkandet. Därav reserverade sig SD-gruppen mot beslutet i nämnden. 

I den ekonomiska rapporten januari-april ses gröna (positiva) siffror för den politiska verksamheten, gemensamt konto, vuxenutbildning, förskoleklass och förskola. Röda siffror (negativt) ses bland konton som kostverksamhet, skolskjutsar, grundskola, gymnasieskola, särskola och fritidshem. Den totala budgeten för 2022 är 441 576 000 kronor och sista april noterades ett minus på 753 000 kronor. 

Taggar

Dela


1 reaktion på SD vill ha skolbudget i balans

Lärare säger upp sig för att de får rycka in när det fattas personal inom förskola och fritids.
Ni bör istället höja lönerna för skolpersonalen så att kommunen blir en attraktiv arbetsplats.
Om barnen inte får bra utbildning och hjälp i skolan redan från de lägsta klasserna så kommer barnen alltid att släpa efter i sin utbildning.
Dra istället ner på tjänstemännen inom kommunförvaltningen, det borde vara lättare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *