Nyheter

Seger har fått ett nytt liv

Nyheter För några månader inopererades en dansk njure i Vaggerydsbon Lars Segers kropp.

Arkivfoto; För ett år sedan träffade redaktionen Lars Seger. Nu har han fått en ny njure

Lars Seger var med frugan och husbilen i Jönköping fredagen den 7 september. Klockan 16 kom det efterlängtade samtalet… I mer än fyra år har har Lars väntat på njurdonation som blev fyra timmar in på efterföljande dygn..

– Under morgontimmarna opererade en norrman in en dansk njure bredvid den tyska njuren jag fick 1987 i min svenska kropp, säger Lars och skrattar och funderar på vad han ska titulera sig som framöver.

Lars låg inlagd i fem dagar efter transplantationen i Göteborg och det fanns ingen anledning av vara kvar längre, då den nya njuren fungerade i sin nya kropp direkt.

– Man står inte direkt som köplats nummer fyra. Hade jag velat ha en njure från en levande person hade jag kunnat få det av mina barn, men jag har det resonemanget att min sjukdom inte ska drabba mina barn. Nu har jag tagit emot en nekronjure (reds anm; avliden persons njure). Idag sliter inte dialysen så mycket som det gjorde förr i tiden, men visst är det skönt att slippa. Vi har en fantastisk sjukvård och den som klagar på det har aldrig behövt att använda den, berättar Lars Seger via telefon då han inte får träffa några utomstående på grund av risken att bli smittad av något.

– Känner mig mycket piggare, nu är det inte riktigt lika hårda restriktioner med vad jag får dricka exempelvis. Att ett glas mjölk kan vara så oerhört efterlängtat. Jag har en vaccumpump vid mitt sår på magen som inte riktigt vill läka av sig själv. Men nu är det på god väg men mitt tillfrisknande blir sex veckor försenat, säger Lars som åker till Göteborg tre dagar i veckan för att kontrollera och följa upp såret.

– Jag räknar med att göra comeback i samhället till julbordet ungefär. Då har jag skaffat mig ett så starkt immunförsvar att jag kan träffa andra. Men jag är oerhört tacksam för allt stöd via telefonsamtal och sociala medier jag har fått, avslutar Lars.

Fotnot; I oktober 2017 träffade Lena Landin Lars Seger. Artikeln finns här

Taggar

Dela


8 reaktioner på Seger har fått ett nytt liv

Som en i transplatgänget, vill jag gratulera dig till ett nytt liv! Tacksam för läkarvetenskap ochorgandonator, i mitt fall min fru, som levande donator, för 8 år sedan. Långt innan dess anmälde vi oss till donationsregistret. Tycker att flera borde anmäla sig dit. Helge Örebäck.

Gläds med min trätobroder och ser hur utvecklingen gått framåt. Minns 70 talet då min far fick en ny njure och då var det inte lika utvecklat som i dag

Grattis Lasse hoppas allt går bra.
Kan vi tacka alla jobbskatteavdrag för den goda sjukvården månne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *