Nyheter

Sethska gravkoret ska renoveras

Nyheter Det är ständig aktivitet i och kring kyrkan i Byarum och nu är det tid för ännu mera arbete.

Mikael Hjert och Cecilia Strömer kollar fasaden

Det är det Sethska gravkoret som ska få fasaden renoverad. Tidens tand har tagit på fasaden, fogar har lossnat och flera stenar har fått sprickor, såväl stora som små.

– Det har inte gjorts något så länge jag minns, säger Lars Andersson som är ansvarig för vaktmästeri och fastigheter i Byarums pastorat. Han säger att det nog är uppåt 30 år sedan något liknande gjordes.

Det handlar om att renovera de skador som finns på fasaden och att rengöra densamma. Mycket av åtgärderna är att förebygga större bekymmer framöver. De beräknar att det hela kommer att ta totalt en månad till en kostnad väl över 100 000 kronor. Pengarna kommer från den statliga kyrkoantikvariska ersättning som ska gå till insatser liknande denna.

Arbetet ska utföras av K-märkt byggnadsvård, ett företag som är specialister att utföra arbete på antikvariskt viktiga byggnader. Mikael Hjert är muraren som ska göra jobbet. Han har erfarenhet från motsvarande arbete på Karlsborgs fästning. I arbetet deltar även Britt-Marie Börjesgård, som är länsantikvarie. Hon är väl förtrogen med Byarums kyrka sedan den stora renoveringen som gjordes under 2018.

Utöver fasadrenoveringen ska man åtgärda de stentavlor som finns kring kyrkan med texter om människor och händelser genom alla år. Till det jobbet har Cecilia Strömer, som är stenkonservator, anlitats.

Lars Andersson och Cecilia Strömer betraktar minnesstenen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *