Nyheter

Simhall och idrottsverksamhet ”smögs in” på industriområde

Nyheter 2021 togs ett politiskt beslut på ett underlag för planbesked Östermo 1:5 med flera på industriområdet intill Vaggeryds IP. Sedan dess har det smugits in mer och mer och till slut blev en simhall inritad på området

Så här såg det ut i arbetsmaterialet

Syftet med detaljplanen för Östermo 1:5, i maj 2021, var att reglerad byggrätt begränsade möjligheterna för utbyggnation av befintlig verksamhet samt försäljning av nya industritomter. Därmed föreslogs att befintlig detaljplan ändras eller att ny detaljplan tas fram för området i syfte att pröva en utökad byggrätt och ändamålsenlig användning och utformning av området. 

I underlaget för planbesked finns ingen information om eventuellt friluftsområde, än mindre att en simhall kan placeras i området. Däremot står det i planbeskedet, som upprättades i maj 2021, att tidigare ställningstagande i översiktsplanen att området anges fortsatt ha nuvarande användning och att det i översiktsplanen visar att området för idrottsplatsen finns med i grönplan för Vaggeryd där idrottsplatsen är utpekad som fritidsområdet. Thomas Axelsson (KD) nämner att det fanns ytterligare en anledning, förutom möjligheten av utbyggnad av befintlig verksamhet, att man skulle se över parkeringen samtidigt också. 

I maj 2023, på kommunstyrelsens arbetsutskott, fanns detaljplanen med som ett informationsärende. I sammanfattningen hade nu följande mening smugits in ”i samrådsförslaget till ny översiktsplan föreslås att område får utvecklad och ändrad användning för natur- och friluftsliv” där en praktikant och planarkitekt stod för informationen till politikerna. 

I februari 2024 finns återigen detaljplanen Östermo 1:5 med på ärendelistan hos politikerna. Nu fanns lite mer text i sammanfattningen: ”I arbetet med samrådshandlingar har utöver behovet att utöka byggrätt för verksamheter även utpekats behov i andra avseende. Ändamålsenlig användning och utformning av området kommer i den nya detaljplanen omfatta utvecklingsområdet för idrott-, kultur- och friluftsliv där är närheten till naturreservatet en viktig aspekt”. Informationen till politikerna i arbetsutskottet framfördes denna gång av bara planarkitekt. Då beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att godkänna information men Thomas Axelsson (KD) reserverade sig mot beslutet. 

Thomas Axelsson (KD)

I samband med ovan information i början av året dök ett ”arbetsmaterial” fram. Ett ”arbetsmaterial” som inte nådde oppositionspolitikerna. Thomas Axelsson (KD) nämner:

– I ”arbetsmaterialet” var en framtida gestaltning av Karlavägen, ritad av en praktikant, där simhall fanns till vänster om Karlavägens gång- och cykelväg och verksamheterna med bland andra Mastec på höger sida. Vid ett inkallat möte med representanter och företagare meddelade oppositionen dessa planer. Det blev ramaskri, såklart. Under maj 2023 förstod ingen vad det här innebar då det bara var ett informationsärende och inget beslutsärende. Men vi ser nu att planerna fanns redan då utan att avslöja för oss politiker. I arbetsmaterialet var det också inritat gröna stråk som går mellan redan befintliga verksamheter på industriområdet där det står i arbetsmaterialet ”de stora penseldragen ansluts Vaggeryds IP till naturreservatet”. 

LÄS MER:  Simhall på IP: ”Över min döda kropp att det blir bassäng här”

– I juni i år lade jag ett initiativärende att vi skulle återgå till den ursprungliga planen som var att förändra verksamhetsområden avseende byggbar yta och bygghöjder. Detta ärende var uppe i går under arbetsutskottet sammanträde. Beslutet blev att man inte skulle godkänna ärendet utan skjuta på det till nästa sammanträde. Majoriteten antydde att man kan gå med på förändringen om att backa på att simhall byggs på området men inte gällande de gröna stråken och ändrad användning av frilufts- och idrottsområde. Det sista innebär att man kan lägga detta i träda och ta ett beslut om två år…, menar Thomas Axelsson (KD).

I tjänsteskrivelsens svar på Thomas initiativärende föreslår kommunledningskontoret att ”politikerna ska avslå initiativärendet med motivering att den föreslagna åtgärden inte tar hänsyn till övriga viktiga intressen, liksom naturvärden och besöksanläggningar som finns i aktuellt område. Det i sin tur kan skapa ytterligare konflikter mellan dessa intressen särskilt när dem nyttjar gemensamma ytor för angöring, parkering och trafik. Kommunledningen bedömer att det finns många utpekade intressen som behöver hanteras och att det inte är optimalt att minska det berörda ärendet till en fråga. Annars kvarstår problemen och behöver hanteras i ett separat planärende, något som kräver mer resurser….”

LÄS MER:  Politiskt svar uteblir – Östermo blir en industriell kyrkogård

Taggar

Dela


8 reaktioner på Simhall och idrottsverksamhet ”smögs in” på industriområde

Var det femklövern som gjorde om det alla visste i det beslutade planbeskedet på Högabråten från 20 hektar och saboterade till 6 hektar i granskningsutkastet till ny översiktsplan?

I högsta grad kommunpolitiker. I min roll ingår att följa kommunallagen och likställdhetsprincipen.
Alla kommunmedlemmar ska behandlas lika. Av det följer en korrekt ärendehantering. Ingen medlem ska vare sig ha särskilda fördelar eller nackdelar.
Vi ska också förhålla oss till demokratiska beslut fattade av kommunfullmäktige. Så mycket eller litet buller och bång så agerar jag likadant mot alla.

Det vore bra om oppositionsrådet Thomas Axelsson (KD) hade koll på vilka beslut han själv har varit med att ta fram underlag för och också tagit beslut om. Det andas en stort mått av populism när man så vänder kappan efter vinden.I framtagandet av ny översiktsplan för Vaggeryds kommun så fanns följande text om Östermo med från då styrande femklövern i den samrådshandling som vi i enighet beslutade om.

Östermo 1:5
Ställningstagande: Utvecklingsområde för centrum- och besöksändamål. Stort utvecklingsområde för idrotts-, kultur- och friluftsliv intill Vaggeryds Idrottsplats.
Området består av naturmark intill Vaggeryds Idrottsplats samt verksamhetsområde. Område med strategiskt läge för ny kultur- och fritidsverksamhet nära infrastruktur, centrum samt rekreations- och naturområde. Samnyttjande funktion med befintlig idrottsplats och naturområde. Positivt planbesked finns.
Markägare: Kommunen är markägare. Finns även en tydlig kartbild med som ritar in nu aktuellt område.

Alltså inga synpunkter från Thomas i KD eller någon annan i Juni 2022. Heller inga synpunkter hösten 2023 då samma text och förslag granskades från Thomas eller någon annan ikring områdets framtid. Däremot var det närmast krigsrubriker från Thomas när det gällde ett annat markområde i översiktsplanen. Då handlade ordkriget om att hur viktigt det var att planförslaget hade samma kartbild och text som översiktsplanen. Det var närmast straffbart enligt den expertis Thomas förlitade sig på att inte vara tydlig i översiktsplanen och att det samkördes med plankartan.

Slutligen inga synpunkter har kommit från någon vare sig parti eller annan ikring områdets framtid så som det beskrivs i ny ÖP. Översiktsplanen är det övergripande dokumentet för all samhällsplanering. Det är demokratisk förankrat genom att alla kan yttra sig och det vid två tillfällen och nu har översiktsplanen vunnit laga kraft. Thomas brukar också hävda hur viktigt det är att följa kommunfullmäktiges beslut och fler ärenden än nu ska beslutas av kommunfullmäktige.

En bra början för Thomas och andra i oppositionen är väl då att faktiskt följa kommunfullmäktiges beslut, i synnerhet om man inte haft någonting att erinra under hela resan. Ett tillägg är också att okunskapen är väldigt stor. En detaljplan fattar inte beslut om en simhall eller något annat. Den beskriver områdets möjligheter, begränsningar och byggrätt. Så uppmaningen är att läsa det som man tar beslut om och rakryggat stå för det som man har tagit beslut om vid minst sex olika tillfällen i detta ärende.

Gert Jonsson
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Gert, det har väl varit väldigt klart att vi inte är överens om detta? Att det kommer in i ett dokument som inte är juridiskt bindande är olyckligt. Det går dock att göra rätt ändå. Vi ska inte bygga simhall på Östermo, vi ska inte heller begränsa de företag som satsat där. Det är Moderat ställningstagande.

Skönt att höra att vi har praktikanter som gör jobbet. Men att släppa det ut till allmänheten är det praktikanter fel det med ? För någon bör väl vara ansvarig för det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *