Nyheter

SJ tar över driften av Krösatågen

Nyheter SJ AB tar över driften och underhåll av Krösatågen. Uppdraget börjar 12 december 2021 och gäller i 12 år framåt.

Tågtrafiken som i dag bedrivs av Kustpilen och Krösatågen har upphandlats gemensamt och kommer framöver att trafikeras under varumärket Krösatågen. Det nya Krösatågsavtalet omfattar trafik mellan Linköping i norr och Hässleholm i söder samt Halmstad i väster och Kalmar i öster. Den gemensamma trafikvolymen uppgår årligen till cirka 7,5 miljoner kilometer med fordon som drivs med el eller har förbränningsmotor. Krösatågen och Kustpilen hade 2019 tillsammans 3,5 miljoner resenärer.

– Ett samlat avtal med både drift och underhåll av tåg ska ge regionens resenärer en smidigare och tryggare resa till både arbete och studier. Vårt nuvarande mål inom Region Jönköpings län är att till 2025 ha 25 miljoner resor inom kollektivtrafiken per år. Det ger oss goda förutsättningar till ett ökat resande för regionens invånare; säger Marcus Eskdahl (S) regionråd och ordförande i den politiska samverkansgruppen för Krösatågen.

– Arbetet med upphandlingen har pågått i flera år och det är alltid lika roligt att nå målet. Vi har haft ett fokus på både kvalité och ökad kundnöjdhet för det kommande trafikavtalet och vi upplever att vi fått gehör genom det stora intresset för upphandlingen. Det vinnande anbudet återspeglar Länstrafikens visioner kring ständig förbättring och utveckling av Krösatågstrafiken säger Carl-Johan Sjöberg på Jönköpings Länstrafik.

Under de närmaste åren kommer både nya fordon tas i bruk och en ny tågdepå byggas i Nässjö. I och med de nya satsningarna stärks Krösatågen ytterligare och tillsammans med SJ AB ge både en högre kundnytta och en förbättrad reseupplevelse.

– Det är många resenärer som väljer att resa med Krösatågen. När vi tittar på reseupplevelsen har vi goda resultat på kundnöjdhetsmätningarna, och det är något som vi vill fortsätta med. För att verkligen visa att det är viktigt för oss så kommer en del av ersättningen utgöras av ett incitament som baseras på utfall i kundnöjdhetsmätningar och punktligheten i Krösatågen, säger Charlie Drab på Jönköpings Länstrafik.

Under avtalstiden finns även möjlighet att utöka trafiken på sträckor där det finns en efterfrågan på ett miljövänligt resalternativ. De upphandlande länen ser fram emot att få arbeta med SJ AB och kunna utveckla den gemensamma trafiken i och mellan länen.

Avtal med SJ AB tecknas först när avtalsspärren har löpt ut.

Källa: Pressmeddelande från Jönköpings länstrafik

Taggar

Dela


2 reaktioner på SJ tar över driften av Krösatågen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *