Nyheter

Självklara platsen för unik utställning

Nyheter Konstutskott, kultur- och fritidsnämnd och kommunstyrelsens arbetsutskott förordar flytt av Bissefällarns utställning från Skillingehus till "Kompanichefsstallet". – Nej, tack. Självklara platsen är Magasinet, säger Göran Lemke.

Klart att utställningen ska vara här, menar Göran.  [1/4]

Kommunen äger Magasinet och står tom...  [2/4]

  [3/4]

Göran Lemke vid Skillingaryds fina entré.  [4/4]

Magasinet i centrala Skillingaryd byggdes upp som ersättning för det tidigare rivna magasinet på andra sidan järnvägen. Vagnar som tillverkades i bygden för hundra år sedan transporterades till dåvarande magasin för vidare transport till allehanda platser runtom i landet. 

Bissefällarns utställning finns sedan ett antal år i kommunkontorets källare och en flytt för att synliggöra och tillgänglighetsgöra utställningen har varit på tal om en längre tid. 

LÄS MER:  Nu kan Bissefällarns konst flyttas

Vi tog kontakt med Göran Lemke från Skillingaryds intresseförening och han berättar:

– Politikerna i nämnder har förordat att ”stallet” ska vara nya platsen för utställningen. Det är en gammal oisolerad lagerbyggnad. Det går åt en del investeringar för att få och behålla värmen i den gamla lagerbyggnaden som ligger intill Miliseum. Tillgängligheten blir inte lättare heller inom det militära området. Sedan ska kommunen betala hyra till Fortikationsverket och jag misstänker att man vill koppla ihop Miliseums personal i det här också. 

– Det är ett helt förkastligt förslag som man har låst sig till. Det är förvisso ett förslag, men det ska upp som ärende nu på kommunstyrelsens augustisammanträde. 

Vilken plats förordar du?
– Magasinet så klart. Det här är sedan tidigare en turistverksamhetsbyggnad och vi i Skillingaryds Intresseförening vill ju ha ett levande centrum. Kommunen äger dessutom Magasinet, som nu tyvärr står tom. Lokalen här är ypperlig. Tänk om man kunde få till någon form av kulturhus och kanske servering också. Det här är den självklara platsen. Hembygdsföreningarna är säkert behjälpliga på något sätt och man också ha digitala visningar. Gunnar ”Bissefällarn” Svenssons alster finns utanför som gör det till en fin entré till utställningen. 

– Flytten har varit på gång länge, men nu gick det lite för fort med att ge förslag på platsen hos militären. Man har köpt förslaget med stallet för enkelt, tycker jag. Dessutom hade inte Bissefällarn någon koppling till det militära mer än att han skar ut bygdens soldattorp, men det är en del i bygdens historia, avrundar Göran Lemke. 

Kompanichefsstallet på militärområdet dit politikerna vill flytta unik utställning

Hit vill politikerna flytta Bissefällarns utställning. Det är ett kompanichefsstall som uppfördes 1898 som ett stall för kompanichefernas hästar. På vinden förvarades halm och hö. 1930 inreddes det till förråd. Taket restaurerades 2001. Fasaden är intakt sedan begynnelsen. Förvaltas och underhålls av Fortifikationsverket och används i dag av Miliseum som föremålsmagasin.  

LÄS MER:  Vill flytta Bissefällarns utställning
Taggar

Dela


22 reaktioner på Självklara platsen för unik utställning

Lars Seger, redovisa det kalkylunderlag som du och övriga i den inre kretsen verkar ha om ekonomin i Bissefällaflytten!
Förstår att ni, i den inre kretsen, inte ser Gunnar Svenssons fina samling som någon tillgång för kommunen och vad den kan göra för turismen.

Göran,
du kan vara helt säker på att siffrorna tillverkas allt efter syfte och mening, det är det enda du kan vara säker på när de kommer. Vid tillfälle kan jag visa dig en tjänsteskrivelse till KsAu i ett annat ärende som beskriver hur det går till.

Det enda sättet att ta reda på folkviljan, är genom folkomröstning såklart.
Jag röstar på Magasinet. Alla dagar i veckan.

Om det skulle undgått någon så blir det Stallet eller inte alls, ”I den sanna demokratins ande” som råder i vår kommun.

Sanna demokratins anda?
Hoppas inte alla folkvalda och tjänstemän är oförmögna att ta till sig väljarnas åsikter.
En folkomröstning kanske är enda sättet att utöva demokrati?
Inger

Inger, de ”förtroendevalda” som eventuellt skulle ha vågat säga något utifrån eget tänkande blir omedelbart tystade och får precis som jag själv och mina juridiska experter hot eller liknande synpunkter i brevform och/eller på annat sätt. ”I den sanna demokratins andens namn”. Det är numera också diariefört.

Hembygdsrådet har föreslagit en mer central lokal och nu när Magasinet (gamla Bengt och Lotta) blivit tillgänglig så är denna lokal alldeles utmärkt som utställningslokal för Bissefällarns hantverk.
Det Göran Lemke föreslår är ett mycket lämpligt .
Det omtalas om att man har en budget på cirka en miljon för att bygga om stallet som kommunen inte äger. Lägg de pengarna på hyra i Magasinet så att kommunen har kontroll på verksamheten.

Det var någon som föreslog att flytta kontorsplatser från Skillingehus till stallet. Då slog man ju två flugor i en smäll, då är ju parkeringsproblemen lösta också, men jag tror inte det vore så smart.
Gunnars alster passar utmärkt i Magasinet: centralt och bra.

Vem betalar 500 kronor om dagen i hyra för Magasinet i dag? Betalar kommun till sig själv? Bara undrar.

Självklart rätta platsen. Lyssna på hembygdsrådet där det finns expertis. Det finns samordningsvinster med exempelvis Östbo Historiska Sällskap strax intill och andra föreningar.
Lyssna också lite på vad Gunnars barn tycker om det här.

Självklart i Magasinet. Denna fantastiska skatt är en stor välsignelse för orten. Den ska såklart vara centralt tillgänglig.

Flytta en del av kontoren från Skillingehus till stallet så får utställningen plats i dessa rum

Det stämmer säkert att det går att ha det varmt i stallet men tänk ett steg längre ni politiker och tjänstemän.
Tänk för en gångs skull på Skillingaryds samhälle som behöver fler attraktioner i centrum, pengar är inte allt. Det verkar vara det enda ni bryr er om. Se i stället till samhällsnyttan. Magasinet är en fantastisk lokal och kommunen äger ju redan byggnaden. Jobba med hembygdsföreningarna och intresseföreningen för att få något bra här i stället för att stirra er blinda på Miliseum. Lyssna för en gångs skull på de som röstat på er.

Den utveckling som råder på militärens område gör att tillgängligheten är osäker.

Dessutom vill vi ju ha mer besökare centralt i Skillingaryd för att öka möjligheten till mer handel och ett attraktivt centrum.

Håller med Göran och detta har varit min åsikt
Sedan frågan kom upp: Det passar ju utmärkt med tanke på att kommunen äger Magasinet.

Efter att ha bevistat utställningen i Skillingehus och fått berättat för sig om Bissefällarens folklivsskatter från bygden borde det vara en självklarhet att utställningen är både tillgänglig och att den bevaras för eftervärlden. Det är en alldeles unik samling som kanske inte får den bästa platsen på militärområdet.
Ett modernt museum i Bengt och Lotta-lokalen vid Hemköp tycks vara ett ypperligt förslag.
Även om Gunnar själv inte ville kalla sig konstnär är hans verk riktiga konstverk! Det är inte konstigt att han har en permanent utställning i Derome trämuseum i Halland, men desto konstigare att bygdens son ännu inte har ett riktigt fint museum på hemmaplan !

Göran har rätt. Nu gäller det för Skillingarydsborna att ställa upp för en flytt till magasinet. Namninsamling?

Stallet ska väl isoleras till gällande standard som är idag! Sedann får vi de samordningsfördelar med personal när Stallet är klart. Dessutom så hyr vi Stallet redan idag indirekt dessutom. Tillgängligheten är det inga större poblem med heller för man kom in under Natoövningen så kommer man in övriga tider också. Sedan blir det cirka 200 000 kronor dyrare per år att ha det i Magasinet minst i hyra, sedan tillkommer personal så därför väljer vi att samordna verksamheterna.

Lars, du skriver skall väl isoleras!
Informationen som gavs till oss i februari var att man inte får röra vare sig insida / utsida vägg i stallet, det vill säga ingen isolering, inget vindskydd i väggarna.
Har dessa förutsättningar ändrats nu?

//Ken Frick

Har inte hört mågot om det du påstår, tvärtom. Någon är felinformerad, frågan är vem, politiken eller hembygdsföreningen, alternativt att man inte vill lyssna. Blir utmärkt att ha detta i Stallet och med de personella resurser som redan finns.

Ingenting jag påstår, eller missuppfattat. Utan det är den information vi fått vid två olika tillfällen/möten under våren.
Därför min fråga om något har ändrats.

Magasinet fanns då inte som något alternativ, men nu när det finns där, så finns det ingen bättre plats för Bissefällarns skatt än just i magasinet.
//Ken Frick

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *