Nyheter

Sjöberg (M): ”Miljö och rent vatten är viktigaste för mig”

Nyheter Vi har ställt tre frågor till de politiska nämndernas ordförande och vice nämndpolitiker. I en artikelserie berättar vi om nämndernas ansvarsområden och arbetet under den pågående mandatperioden. I dag möter vi nämndordförande Peter Sjöberg (M).

Det är alltid trevliga miner när pressinfon genomförs efter miljö- och byggnämnden. "Vi bråkar sällan" summerar Peter Sjöberg och Magnus Dauhn som är ordförande och vice ordförande

Många känner kanske till miljö- och byggnämnden som den instans som ansvarar för bygglovsprövningar, men nämnden har ett betydligt större verksamhetsområde än så. Kort sagt kan man säga att nämnden ansvarar för kommunens ålägganden som beskrivs i livsmedelslagen, miljöbalken samt plan- och bygglagen.

Plan- och bygglagen innehåller bestämmelser kring planläggning av mark och vatten och om byggande. Den syftar till att, med hänsyn till den enskilda människans frihet, främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och hållbar livsmiljö för både dagens människor och för kommande generationer. Miljöbalken i sin tur syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att både nuvarande och kommande generationer har tillgång till en hälsosam och god miljö. Den säger att naturen har ett skyddsvärde och människors rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl.

Nämnden handlägger exempelvis ärenden kring bostadshygien, buller, luftföroreningar, livsmedelshygien och smittskydd. Man svarar för kalkning av försurade vatten och tillsyn av miljöfarlig verksamhet.

Antalet ledamöter i miljö- och byggnämnden är sju. Ordförande är Peter Sjöberg (M) och vice ordförande är Magnus Dauhn (S).

Peter Sjöberg (M)

I dag träffar vi Peter Sjöberg (M) som är ordförande i miljö- och byggnämnden. 

Vad har ni som nämnd för ansvarsområde?
– Nämnden ansvarar för alla ärenden gällande bygg, miljö, livsmedel och hälsa. Alltså ärenden som berör kommunen, företag och privatpersoner. Alla ärenden kommer dock inte till nämnden då vi har en bra och fungerande delegationsordning, berättar Peter Sjöberg (M). 

Vad är den viktigaste arbetsuppgiften inom er nämnd?
– Det går inte att avgöra vilken av de olika områden enligt ovan som är den viktigaste. Alla är förstås lika viktiga ur den sökandes perspektiv. Men. För mig personligen så är miljön den viktigaste frågan, då tänker jag främst på rent vatten. Med dagens klimatförändringar kan vi inte ens vara säkra på att vi har tillgång på vatten, och att det då dessutom är förorenat, vad gör vi då? Därför är det viktigt att kommunen ser över tillgången på kommunalt vatten och avlopp till så många delar av kommunen man bara kan och har ekonomiska medel till. 

Vilken har varit den svåraste frågan för nämnden den här mandatperioden?
– Jag kan inte komma på någon enskild fråga som varit extra besvärlig under denna mandatperiod. Visst kan vissa ärenden dra ut på tiden på grund av överklagande, antingen direkt till nämnden eller till Länsstyrelsen. Där då Länsstyrelsen kan ge oss skiftande svar, vilka inte alltid delas av nämnden. Det är inte alltid helt självklart för den sökande att förstå svaren och motiveringarna för dessa överklaganden. Vi har ju även statens influensområde att ta hänsyn till i vissa frågor, avrundar Peter Sjöberg (M) ordförande i miljö- och byggnämnden. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Sjöberg (M): ”Miljö och rent vatten är viktigaste för mig”

Jag protesterade när man ville bygga vindkraftverk, som både förfular miljön, orsakar buller, kan kasta isklumpar kring sig och skapar brandrisk. Detta bör falla också inom miljö- och byggnämndens ansvarsområde.
————
Ett vindkraftbygge på toppen av en moränås som bygdens dricksvatten kommer ifrån kan orsaka många olika former av förstöring av detta vatten. Det handlar om byggnationsrelaterade utsläpp, kemikalieutsläpp och utsläpp av mikroplaster från kemisk degeneration av delar av verken. Detta bör också falla inom miljö- och byggnämndens ansvarsområde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *