Nyheter

Sjöholm (C); Det kan bli bekymmer vid nätnedsläckning

Nyheter Under tekniska nämndens sammanträde frågade vice ordförande Sjöholm om förvaltningen har utrustning som påverkas vid 2G och 3G-nätnedsläckningen.

Olof Sjöholm (C) berättar:
– Det kan bli ett bekymmer. Sverige går före många andra länder när det gäller att släcka ner 2G och 3G-nätet. Landsbygden riskerar att bli drabbat och medför bekymmer. Vi vet i och för sig inte förrän i efterhand hur vi drabbas. I dag hänvisas vi till 4G och 5G-nätet. 

– Har vi övervakningsutrustning som jobbar i de gamla näten, exempelvis driftlarm, spårningsutrustning, pumpstationer med mera? Just nu rullar det på och fungerar men rätt var det är när det inte finns något mobilnät att koppla upp sig emot så blir det bekymmer. Jag tror att socialförvaltningen är mer rustade för nätbytet, tekniken har bytts ut, från fasta till mobila nät exempelvis. Men vi vet inte hur tekniska förvaltningen är rustade, därav jag lyfte frågan. 

Tekniska chefen Magnus Ljunggren meddelade politiker i nämnden att man ska undersöka detta och återkomma utifrån känd påverkan och gjorda åtgärder. 

Arkivbild

Taggar

Dela


2 reaktioner på Sjöholm (C); Det kan bli bekymmer vid nätnedsläckning

Ansvarstagandet brister grovt. Först tog man bort kopparnätet för telefoni, så vi måste gräva fibernät och skapa vårt egna nät. Vi fick köpa utrustning som omvandlade fibersignalen till något som telefonerna kände igen. Kostnaden gick som jag minns det över 10.000 kronor Efter tre år meddelade Telia att nu tänkte de avveckla den lösningen också, så möjligheten att ringa via en vanlig telefon försvann helt.
Telia hänvisade oss till en annan lösning, som väl camouflerat visade sig vara en vanlig mobiltelefon av sämsta kvalitet men som man finstilt bundit upp oss till för de närmaste 24 månaderna. Alternativt får vi lösa ut oss för drygt 6.000 kronor. Den utsända apparaten är så dålig att den bara fungerar acceptabelt i ett av husets rum. Telia säger att detta visste de om, att de hade dålig täckning, men det skulle ha förbättrats vid det här laget. Så icke – det har inte gett oss någon OK telefoni.
Nu tänker de alltså stänga ned ännu mer.
Jag säger som Sverker Olofsson: Ska det få vara så här?
Jag säger nej – och tycker politiken skall dra åt tumskruvarna hårt på telefonbolagen. Vi måste i första hand kunna ringa 112 från vilket rum som helst i huset och oberoende av dagens väderlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *