Nyheter

Sjöholm (C) om bostäder i Åker: ”Skolans nedläggning är inte klar”

Nyheter Det blev en minst sagt förvirrad debatt under kommunfullmäktige när "Vaggerydsförslaget" som inlämnades av Åkerbon gällande att utveckla Åker där önskan var att förvandla skolans lokaler till bostäder. Ett ord togs bort i beslutstexten efter ajournering...

Olof Sjöholm (C) tog tag i taktpinnen innan beslut togs...

”Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att bifalla Vaggerydsförslaget om att utveckla bostäder i Åker, förutsatt att det sker genom en extern aktörs initiativ”.

Det var beslutstexten som föranledde debatt under kommunfullmäktiges sammanträde.

Först i talarstolen var Olof Sjöholm (C) som tycker att det vore klädsamt att invänta skolans framtid först innan bostadsutvecklingen diskuterades…

– Skolans nedläggning är inte klar ännu. Det är inte avgjort ännu. Det vore klädsamt att vänta. Jag tycker dock att man sitter i armarna i kors och säger att det ska vara en privat exploatör. 

Gert Jonsson (M);
– Gällande att kommunen ska vara en aktiv bostadsutvecklare betyder inte att vi själva ska vara utvecklaren. Vi har inte den kompetensen. Vi känner att det kan finnas en extern exploatör. Då ska också den externa vara med och utveckla detaljplanen, precis som det står i förslagstexten. 

Olof Sjöholm (C):
– Då ändrar jag mig. Jag yrkar på återremiss så vi finslipar texten innan beslut tas. 

Kenth Williamsson (S):
– Förslaget till beslut gäller: Att bifalla Vaggerydsförslaget och att det sker genom en extern aktör. Det säger inte exakt utformning utan det är beslutstexten som gäller. 

Emil Petersson (SD):
– Kan vi påverka plankommittén, det undrar jag?

Gert Jonsson (M):
– Åker har en kultur och en miljö som man inte ska härja runt för mycket. 

Ulf Abrahamsson (C):
– Kenth, nu säger du det igen, läs förslagstexten. Jo, men det står också att det ska vara en extern exploatör som tar fram en detaljplan. En extern som ska utveckla Åker ska vi vara med. Det står att det ska vara genom en extern exploatör. En detaljplan ska ju in i huset. Vi tar tillbaka den här och gör ett bra svar, för vi vill ju alla väl med Åker. 

Jenny Larsen (KD):
– Vem står för detaljplanen och vem står för exploateringen? Ska man detaljplanelägga den, den är ju utanför detaljplanelagt område. Varför ska en extern explatör göra en detaljplan när det är kommunen som gör planer? Det är ett bra område och jag tycker vi ska utveckla det. Vi måste dra tillbaka det här och diskutera det här och göra rätt.

Magnus Dauhn (S):
– Vi påverkar i detaljplaneprocessen och då tänker vi på området runt omkring. Vi har planmonopol.

Stig Göran Hultsbo (S):
– Stryk ordet initiativ.

Roger Ödebrink (S):
– Förvirrat är väl bara förnamnet. Här har det varit uppe i kommunstyrelsen. KD och C har röstat för det här förslaget. Nu vänder man och vill ha återremiss. Det här är förvirrat. Har vi inte bättre ordning och reda i våra partier och åsikter så blir det väldigt konstigt.

Tre minuters ajournering begärdes.

Gert Jonsson (M):
– Blir det inte återremiss kan vi ta bort ordet initiativ. Då blir det ett enigt beslut, annars skapar det ovisshet. Vi tar bort ordet initiativ.

Applåder lämnades av oppositionen och kommunfullmäktige gick på Hultsbos förslag att ta bort ordet initiativ i beslutstexten och godkände kommuninvånarens förslag om att bygga bostäder i Åkers skola med extern exploatör.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Sjöholm (C) om bostäder i Åker: ”Skolans nedläggning är inte klar”

Håller helt med CG. Det är viktigt att denna eventuella exploatering blir bra för Åker. Därför kommer jag fortsatt att driva linjen att kommunen inte ska släppa tomten förrän den är planlagd och färdig för byggnation. Att släppa ifrån sig skolbyggnaden mot fagra löften är en mycket stor risk för byns framtida utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *