Nyheter

Sjöholm (C): Vargen ett synnerligen stort problem

Nyheter I dag är det fjärde avsnittet ur ”Kvartalskollen” med våra politiker i kommunfullmäktige. Första kvartalet gäller Natomedlemskap, viktigaste frågan i EU-valet, framtidens energikällor och vargrevir…   

Världen:
Natointräde, din kommentar?
– Äntligen med i Nato, tyvärr pressad av omvärlden. Det hade varit önskvärt att gå med i en situation där pressen inte varit lika stor. Nu var det som att ringa till försäkringsbolaget när det brann längre ned på gatan. Idealiskt hade varit att gå med tillsammans med Baltikum för 20 år sedan men då var tiden inte mogen med det politiska klimat som gällde då.

Europa:
Vilken/vilka frågor tycker du är viktigaste i EU-valet?
– EU grundades på samarbete kring handel och jordbruk, det utgör fortfarande grunden och det viktigaste i samarbetet. Det viktiga men svåra är att hålla igen på allt annat som många viljor driver för att EU ska syssla med. 

Nationellt:
Vilken/vilka energikällor har Sverige om 10 år?
– Om 10 år har Sverige en mångfald av energikällor som var för sig gör vad den är bäst på. Kärnkraften har en pågående utbyggnad till ungefär den kapaciteten som fanns innan nedläggningarna. Vattenkraften håller på med ett moderniseringsprojektet för både miljöanpassning och ökad effekt. Vi har ett gäng pumpkraftanläggningar i södra Sverige som hjälper till med balansen i elnätet mot både kärn- och vindkraft. Vi har solcellsanläggningar här och var i landskapet på mark som varken är lämplig för jord eller skogsbruk. Solceller på tak är en självklarhet vid all om- och nybyggnation. Vindkraftsbyggnation pågår framförallt där den ersätter tidigare anläggningar som då börjar närma sig slutet på sin livslängd.

Kommunen:
Vargreviret Mossjön har etablerat sig, vad tycker du om det?
– Vargstammen växer okontrollerat enligt årets inventering. Centerpartiet har försökt driva frågan om Vaggeryd som vargfri kommun och om landsbygden ska vara något annat än reservat eller virkesproducent så är vargen ett problem. Som deltidsjordbrukare med huvudsakligen betesdrift är vargen ett synnerligen stort problem. Få personer förstår hur stor förändring landskapet skulle genomgå utan livskraftigt lantbruk, betande djur och en landsbygdsbefolkning som tror på en framtid på landsbygden. Vi har gott om granskog redan och få skulle uppskatta om den rest av öppen mark vi har ersattes med mer granskog, summerar Olof Sjöholm (C) ledamot i kommunfullmäktige. 

Olof Sjöholm (C)

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *