Nyheter

Sju av tio nya bilar laddbara i Vaggeryd – högst andel i länet

Nyheter Under första kvartalet var 73 procent av alla nyregistrerade bilar i Vaggeryds kommun rena elbilar eller laddhybrider. Det är fler än i någon annan kommun i Jönköping. Men effekten av den slopade elbilsbonusen märks inte ännu.

Arkivbild

Under första kvartalet 2023 var 73 procent av alla nyregistrerade personbilar i Vaggeryd laddbara (sammanlagt registrerades 64 nya bilar). Merparten av de laddbara bilarna var så kallade laddhybrider, det vill säga fordon som går att ladda och köra på el, men som även har en förbränningsmotor. 34 procent av alla nya bilar var rena elbilar.

Fossildrivna bilar utgjorde 23 procent av nyregistreringarna (då räknar vi även elhybrider som fossilbilar).

De senaste åren har vi sett en kraftig ökning i försäljning av laddbilar i Sverige. Den här utvecklingen kulminerade under slutet av år 2022 då så många som hela 74 procent av alla nyregistrerade bilar var laddbara.

Men i Vaggeryds kommun noterades ett nytt rekord under första kvartalet. Aldrig tidigare har laddbara bilar utgjort en så stor del av alla nya bilar.

Man skulle kunna tro att registreringsvågen i slutet av förra året berodde på den slopade elbilsbonusen som regeringen med kort varsel presenterade i november.

Men effekterna av den regeländringen syns inte ännu. Det förklarar Mikael Levin som är utredare på Trafikanalys. De långa leveranstiderna gör att de elbilar som köptes i all hast i november rullar ut på vägarna först sex till tolv månader senare, det vill säga i sommar och höst.

Istället ser vi effekten av att många redan tidigare under 2022 beställde bilar, inställda på att bonusen skulle skärpas vid årsskiftet (vilket den förra regeringen hade fattat beslut om). Men nu slopades alltså hela bonusen redan i november.

– De registeringssiffror vi ser nu reflekterar läget vi hade i höstas, säger Mikael Levin.

Exakt hur många elbilar som faktiskt säljs just nu vet vi inte. Branschorganisationen Mobility Sweden beskriver marknaden som ”iskall”.

– Vi kan se en halvering i antalet nya order under första kvartalet i jämförelse med förra året. Om inte regeringen tar fram nya styrmedel riktade mot privatkunder som vill köpa elbilar kommer elektrifieringen stanna upp och det blir ännu svårare att nå klimatmålen, säger Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden.

Källa: Newsworthy

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *