Nyheter

Sjukfrånvaro och ekonomi

Nyheter Socialnämnden fick en redovisning av sjuktalen under året som präglats mycket av den pågående pandemin. Dessutom gjordes en ekonomisk redovisning för de första nio månaderna

Sjukfrånvaro

Sjukfrånvaro

Samtidigt som korttidsfrånvaron på grund av sjukdom sjunkit stadigt sedan toppnoteringen i mars månad är det långtidsfrånvaron som oroar nämnden eftersom den stiger fortfarande. När det gäller korttidsfrånvaron var den uppe på dryga tio procent i mars månad för att sedan sjunka och nu är nere på siffror under nio procent. Det är fortfarande en siffra som måste tas på allvar för att arbeta förebyggande för att stötta personalens behov och möjligheter i sin arbetsmiljö. Orosmolnet för verksamheterna inom socialförvaltningen är bland de som är långtidssjukskrivna det vill säga mer än 60 dagar. Bland de som är långtidssjukskriva ökar andelen från 25 procent i januari till drygt 31 procent i augusti. Förutom de bekymmer som det är för den enskilda att vara långtidssjuk påverkas socialnämndens ekonomi med kostnader för de som tvingas stanna hemma och att det behöver förstärkas med vikarier. Vad är orsaken till att det ser ut som det gör? Kan allt förklaras med pandemin? Troligen ligger det mera bakom, något som många är angelägna om att få svar på.

Ekonomi

När ekonomi redovisade för tiden fram till och med september månad pekar det fortfarande på ett överskott för helåret med omkring 500.000 kronor. Trots det finns det saker som kommer att bli dyrare än budget. En av dessa är Mejeriet där man redan är på nivå för helåret.

– Vi är medvetna om det, säger Ann-Katrin Löfstedt som är nämnden ordförande. Hon säger att det beror på att man inte haft full täckning hela året vilket påverkat intäkterna. Dessutom har personalkostnaderna ökat genom att de som anställts på Mejeriet har fått heltidstjänster, något som ligger i linje med den kommunala strategin att alla anställda i Vaggeryds kommun ska erbjudas heltidstjänst. Pengar för detta kommer att finnas i budgeten för 2022. Eftersom pandemin fortfarande pågår kostar den pengar i och med att statsbidragen upphörde vid halvårsskiftet. När statsbidragen för sjuklöner för första halvåret redovisas konstateras att Vaggeryds kommun fått drygt 3,5 miljoner kronor i statsbidrag varav lite mera än 1,3 miljoner kronor hamnat hos socialförvaltningen.

Statsbidrag

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *