Nyheter

Ska ges möjlighet att tanka gas

Nyheter För att möta det fossilfria samhället har nu kommunstyrelsen sagt ja till att jobba tillsammans med övriga regioner och kommuner… Om att få tanka biogas.

– Intresset för biogas har varit uppe tidigare och vårt län, jämför med andra län och regioner, har inte så mycket biogas som vi kanske önskar. Biogasmackar finns utmed vägarna på Västkusten och Skåne, men inte så många här i Jönköpings län, då vi inte har något stort genomslag här. Vi fick under kommunstyrelsens sammanträde information och därefter fattade vi beslut att ingå i ett samverkansavtal, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Det handlar om att får vi till ett bra avtal så ska det även bli en biogasmack här i vår kommun. Det är såklart en fördel då vi når våra miljömål. Vi försöker också se till att det tillverkas bränsle och att vi kan ta hand om avfallet.

Placeringsorten för gasfordon är framför allt i Jönköping, men Region Jönköpings län placerar sig som femte bästa region i Sverige 2015 på biogas. Eftersom utbudet av övriga miljöbilar ser ut att försvinna behövs andra typer av miljöfordon för att ersätta bland annat etanolen och där är gasfordon en möjlig kandidat. I Vaggeryds kommun finns inga kommunala biogasbilar. Men det kommer att ändra sig så snart möjligheten att tanka hemma på orten kommer, men var macken ska vara någonstans är inte bestämt. 

Biogassamverkan ska beslutas i kommunfullmäktige.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Ska ges möjlighet att tanka gas

Tack Allan – det var den väsentliga siffran i den här diskussionen. TVÅ ynka procent räcker matavfallet till. Då är det alldeles klart läge att tänka om när det gäller biogasen – det får inte bli ett nytt misslyckat drivmedelsengagemang (jag tänker på alla mackar som las ned på grund av etanolkravet). Det blir INTE bättre av ”naturgas” – det är också ett fossilt bränsle, om det är sådant vi vill undvika.

Götaströms mack & Q-star är båda lämpliga för både lokal- som långfärdstrafik tycker…

pinebo Sr.

Det är väl inte så lämpligt nära skolan och Skillingaryds Arena.
Ska inte det ligga lite utanför,bättre läge vid Statoil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *