Nyheter

Skarp kritik från oppositionen – möte fick pausas: ”Såga sönder”

Nyheter Kommunstyrelsens senaste möte fick ajourneras då oppositionen menade att det saknades underlag i medföljande handlingar de skulle besluta om.

Thomas Axelsson och Gert Jonsson. Foto: Sara Mejving och David Alin

När kommunstyrelsen skulle fatta beslut om en ny delegationsordning saknades det handlingar i beslutsunderlaget. Därför ajournerades mötet av oppositionen innan förslaget godkändes. Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) berättade i samband med en pressträff att det hela helt enkelt handlade om en miss.
– Jag upptäckte det på förmiddagen innan mötet och då var det så dags, säger han.

”Återkommande”

Men det stannar inte där. När punkten om prioritering av fastighetsköp skulle avhandlas så menar oppositionen att man inte heller där har fått ta del av material innan man förväntas gå till beslut.
– Avsaknad av handlingar har varit en återkommande händelse vid flera fall den senaste tiden, säger oppositionsrådet Thomas Axelsson (KD).

Han nämner exempel som att de inte fått ta del av handlingar i nämnder, kommunfullmäktige och att det även funnits grova fel i handlingar.
– Något fall har vi anmält till förvaltningsrätten.

Thomas Axelsson berättar att man fick prioriteringslistan på sittande möte och därefter förväntades ta beslut, bland annat om fastighetsförvärv som de inte kände till sedan tidigare.
– När vi håller på med denna typ av förfrågningar så kan vi inte spela ut allt offentligt, inte inledningsvis. Blir det affär sedan så blir det ju offentligt, säger Gert Jonsson och hänvisar till att det hela är ett arbetsmaterial och därmed inte en allmän handling.

”Måste ha affärsmässighet”

Gert Jonsson fortsätter:
– Majoriteten måste ju kunna driva frågor, det går inte tro att man kan skicka ut den här sortens handlingar i partigrupper. Man måste någonstans ha en affärsmässighet från en kommuns sida.
– Vi kan inte spela upp sånt här inför öppen ridå, då kommer vi aldrig kunna göra ett vettigt förvärv.

Thomas Axelsson ifrågasätter om förfarandet är tillåtet enligt kommunallagen.
– I en demokratisk organisation som vi är kan man inte göra så här. Ärenden måste beredas med tillhörande handlingar innan man tar beslut.

”Stridshumör”

Gert Jonsson menar att man har försökt att bereda detta i kommunstyrelsens arbetsutskott, men att man inte kunnat komma överens.
– Jag blir lite besviken när man försöker föra en seriös diskussion och så försöker man från oppositionens sida sågar sönder allting. Men det kanske blir så framåt att vi gör den interna beredningen själva.

Med siffrorna 7 – 6 röstades prioriteringslistan igenom och nu har man en prioriteringslista för fastighetsköp.
– Vi har objekt som vi tittar på i närtid, berättar Gert Jonsson.

Thomas Axelsson menar att man från oppositionens sida inte är emot att en prioriteringslista tas fram. Men att man vill ha en definition på prioritet.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Skarp kritik från oppositionen – möte fick pausas: ”Såga sönder”

Tror inte det finns något som heter arbetsmaterial. Allt är offentligt om det inte fattats beslut om sekretess. Ett beslut man hemligstämplat ska åtföljas av besvärshänvisning.
Du får nog ha dina skrivbordslådor olåsta, Gert.
En person ska kunna få ut offentliga handlingar utan dröjsmål – och som offentliga handlingar ska arbetsmaterial räknas som.

Detta är ju en röd tråd i S och M:s politik,
Att besluta innan underlag och fakta finns.
Att undanhålla fakta och använda argument som som inte motsvarar fakta som ligger till grund för ändamålet…
Inte förvånad, att Gert sedan gapar och hävdar att man inte får något gjort
Om man ska följa lagen är ju lite typiskt hans översitteri.

Håller med dig Anders, men nu går det för Vaggeryds kommun bryr sig inte ledning i kommunen bara om svågerpolitik.

Gert nämner affärsmässighet. Det är ju något han och S absolut inte vet vad det är när det talas om att köpa 18 ha för 10.000.000:-. Det är en absurd summa för en sådan areal och det är inget skattebetalarna under några omständigheter ska behöva betala. Hur kan man ens nämna affärsmässighet när man diskuterar affärer av denna karaktär? Magstarkt är ordet och hade det varit i den privata sektorn hade man blivit arbetslös om man missvårdar pengar så pass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *