Nyheter

Skilda åsikter om bostäder vid Lyckornas

Skilda åsikter om bostäder vid Lyckornas

Nyheter Än finns det tid att tycka till om förslaget till detaljplanen för det nya bostadsområdet Lyckorna i Vaggeryd.

Förslaget är nämligen ute för granskning till den 22 mars. Under våren väntar avgörandet i kommunfullmäktige.

Det var tämligen exakt för ett år sedan som kommunstyrelsen gav miljö- och byggnämnden i uppdrag att upprätta en detaljplan för Lyckornas med sikte på att skapa tomtmark för hyres- och borätter.

Samrådet under förra hösten gav överraskande många svar och resulterade i att den vattenspegel som ska skapas i Lagan minskade. Det är också fastställt att endast envåningshus kommer att uppföras.

Sex sakägare yttrade sig under samrådet. Därtill kom olika kommunala inrättningar, samt Trafikverket, E.on, Centerpartiet, Vattenfall och länsstyrelsen. Stort intresse för ett så litet område.

Flertalet svar  från de privat kringboende var inte direkt positiva:
”Vi gläds inte åt dessa förslag då husen på de planer vi sett är placerade alldeles för nära de nuvarande husen”, skrev en sakägare.

En annan lyfte fram hästskötseln i området:
”Det ser trevligt ut, speciellt med lagunen som vattenspegel. Naturligtvis är det betydligt sämre för de närmsta grannarna, vars situation ändras drastiskt. Jag vill dock veta hur långt det är från de tänkta bostäderna till vår närmsta hästhage, samt till vår gödselstack. Vi kan inte acceptera att byggnationen ger begränsningar för vår hästverksamhet. En tanke om ev ny GC-väg: Denna används idag flitigt av beridna tjejer för att ta sig till Östermoskogen. En del irritation har funnits för att hästarna är på dagens GC-väg. Kan man tänka sig att bygga så att även hästar får ett spår att gå i?

(C)-yttrandet: ”Vi anser att ingreppen i naturen skall minimeras. Genom röjning etc kan Lagans naturliga flöde göras betydligt mer öppet. Alltså vill vi inte ha den stora lagunen på plankartan”.

Privat sakägare:
”Vi tycker inte man ska förstöra den lilla oas vi har bakom oss, vi valde att bygga på tomten för 10 år sedan för att den låg luftigt och inga hus så nära oss, lite landetkänsla om ni förstår vad jag menar! Jag tänker så här om det kommer att byggas en massa lägenheter precis bakom oss, kommer definitivt värdet på vårt hus sjunka vi trodde vi gjorde en god investering när vi valde denna tomten….”

En annan sakägare formulerade sig så här:
”Som fastighetsägare och uppväxt på Östermo (sedan 1972) är vi helt emot de planerade fastigheterna vid Lyckorna. Kan inte alls förstå hur man helt plötsligt kan ändra detaljplaner i ett bostadsområde hur som helst. 2009 såldes sista tomten på Östermo-området …detta stod t.o.m i tidningen att inga fler tomter fanns att tillgå i vårt område”.

”Delar av grönområdet mellan vår fastighet och Östermovägen har inte ägnats någon skötsel från kommunens sida. Vi är öppna för ett eventuellt övertagande av vissa delar av detta markområde för bättre skötsel”.

Ännu en sakägare:
” Vi märker att området idag är mycket väl använt av folk som promenerar och finner fridfull natur, som vi tror går till spillo med 15 nya hus”.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *