Nyheter

Skillingaryd i fokus för framtiden

Nyheter Stadsarkitekten Behnam Share besökte Skillingaryds Intresseföreningens årsmöte och det blev en intressant redogörelse för vad som är på gång i bygden. Förskola på Trolleberget, var är centrum, vad ska byggas söder om Hemköp och att försvarsmakten omsluter samhället

Behnam Share ny stadsarkitekt i kommunen

Värnamobon Behnam Share är relativt ny på posten som kommunens stadsarkitekt och när han hälsades välkommen till årsmötet nämnde han att ”det är inte lätt att stå framför er som kan samhället”. 

Behnam började berätta hur kommunen jobbar med bostadsplaner. 

– Planläggare jobbar med översiktsplanering och sammanlagt är det idag 20 pågående uppdrag och tio av dessa fick vi förra året. Kommunen håller på att ta fram en ny översiktsplan och jag är en stödfunktion som jobbar tillsammans med miljöstrateg, samhällsutvecklare samt övriga tjänstemän på olika förvaltningen, såsom tekniska och miljö- och bygg. Vi brukar anlita konsulter när det handlar om mark- och miljöundersökningar. 

Just nu jobbas det med ett flertal program och i Skillingaryd är det Smultronet, Trolleberget, Slätten och Lägret. I övriga kommunen är det söder om Stigamo, Hok och Vaggeryd. 

Lägret är en industrifastighet idag som vi ska se över möjligheten att förändra. Hos oss finns ett planbesked och det innebär att man vill veta vad kommunen tycker om planen. Antingen säger man ja eller nej. Vi har en del pågående projekt när det gäller centrummiljö, parkeringsnorm och en förstudie gällande området från stationen i Vaggeryd via Hjortsjöskolan till Fenix. 

– När vi ser en ny plan funderar vi också på utbyggnad av kommunikation, utveckling av grönstruktur och utbyggnad av bostäder. Nu pågår ett arbete med att konkretisera allt material till texter, ställningstagande, kartmaterial, layout och analogt material såsom digitala forum. Därefter blir det en hel del granskning… 

– Vi har tagit fram en förstudie för Skillingaryds samhälle som godkändes den 15 december förra året av kommunstyrelsens arbetsutskott. Försvarsmakten är stort och omsluter hela samhället från tre håll, söder, öster och norr samt att vi har E 4:an som också omöjliggör samhällsutvecklingen åt dessa håll. Vi ser över i kommande översiktsplan var som är lämpligt i söder, väster och norra delen och vi kartlägger om det finns bra förutsättningar om man förtätar eller bygger nya bostadsområden. Men även inom samhället finns möjlighet att göra om befintliga fastigheter till bostäder. Förstudien är färdig och den är en offentlig handling. 

– Sörgården finns redan en detaljplan men där är den planen lite gammal. Vi har fått begäran om planbesked och vi har utryckt oss positivt att fortsätta med denna del, men den har inte kommit så långt som till ett planprogram ännu. Slätten har strategiskt läge. Omvandlingsområde är industrier i dag. 

–Pågående uppdrag vid Trolleberget som vi tror att det finns bra förutsättningar att bygga bostäder. Trolleberget utreder vi nu förutsättningar för ny bostadsbebyggelse inklusive en förskola. Här utreds möjligheten till att utveckla området såväl som att bevara områdets kvalitativa värden. Vi har precis startat arbetet och vi tror att vi, från vår sida, kan vara vara klara till hösten med vårt uppdrag. När det är godkänt politiskt kan man skicka uppdraget till att göra en detaljplan. Här skickas det också ut på samråd. Vi har fina naturvärden på Trolleberget och man ska nog inte exploatera hela området.

– När det gäller Smultronet (reds anm; vid gamla Kvarnen) kan vi möjliggöra förtätning med ytterligare ett bostadshus på fyra våningar. Det kan också bli några radhus. Tittar vi på tidsplanen för Smultronet så har vi haft detta ute för samråd nu. Yttrande har inkommit och vi jobbar med att uppdatera underlaget. Vi tror att detaljplanen kommer ut för granskning i april månad. Prickmark får man inte bygga på och det finns en begränsning hur många procent av fastigheten man får bygga på samt att vi har en maxhöjd också. En gemensam yta i mitten av fastigheten Smultronet är planerat som en gemensam yta. Kommunala bostadsbolaget väntar på planen och står i startgroparna. 

Lägret. Fastighetsägaren vill se över möjligheten för detaljplan, procent av byggrätten samt om det finns möjlighet att bygga högre än vad den sägs. Det håller vi på att utreda och denna detaljplanen ska ut för samråd till sommaren. 

Behnam Share ny stadsarkitekt i kommunen

Pålen (reds anm; Slätten) är två hektar söder om Hemköp. Här är det strategiskt viktigt för hela samhället. Vi får tänka till. Vad är möjligt, många aktörer ska säga sitt, liksom politikerna, vad är det viktigaste man vill ha på denna plats? Vi vill ha fler bostäder, kanske ett kulturhus, mer handel eller andra byggnader. Tillfälliga bygglov ges, både till tv-produktionen av Farmen samt nu snart vårdcentralen. Dessa två är tillfälliga åtgärder på fastigheten, men vad vill vi se permanent? Det finns många tankar om vad vi vill se framöver. Vad är rimligt och vad är lämpligt?

– När vi tittar på samhället så uppfattar jag att kärnan, centrum av Skillingaryd, är runt Hemköp, torget, Skillingehus, stationen. Tanken är att man ska utvidga ortskärnan både ytmässigt och med mer innehåll. Då kan fastigheten Pålen, söder om Hemköp, vara en viktig roll i detta. Jag tror att det finns olika uppfattningar om vad centrum är i Skillingaryd. Kanske är det Storgatan? Vi har fokus på centrumutveckling och vi måste se helheten.

– När det gäller detaljplaner kan endast kommunen ge uppdrag till detta. Därefter blir det ett samråd. Vi får beställa utredningar, dagvattenutredningar, geoteknik samt mark- och miljöundersökningar. Sedan går detta till politiken igen och därefter har man möjlighet att lämna in det uppdaterade förslaget med inkomna synpunkter och sedan antar man planen. Är man inte nöjd kan man överklaga. Då kan inte kommunen göra mer än att skicka ärendet vidare till mark- och miljödomstolen. Är det ingen som har överklagat vinner detaljplanen laga kraft.

– Innan en detaljplan är klar, efter utredningar, politisk vilja, samråd, granskning tar det upp till 1,5 år. Men en utredning kan dra ut på tiden och kan ta flera månader. Är det arkeologisk utredning räknar vi med flera år, om det det är så att man hittar fornlämningar i det aktuella området.

Jörgen Johansson, ordförande i Skillingaryds Intresseförening, flikar in:

– Trycket är enormt och jag uppfattar att det finns externa exploatörer men det finns inga attraktiva tomter att erbjuda. Vi har gamla Turisten, men där är man låst till en plan som gäller till 2023. Vi har alla möjligheter att här i Skillingaryds Intresseförening lyfta upp Skillingaryd.

En årsmötesdeltagare undrar varför man inte bygger vid industriområdet, inkluderat kvarteret Räven, utmed Fabriksgatan, som är kommunägt idag. Är det järnvägen som hindrar?

– Tekniskt sett går det att bygga överallt. Man kan bygga över järnvägen, allt går. Finns det en detaljplan får man bygga det enligt plan. Men när vi gör nya detaljplanen ska de göras enligt dagens norm. Idag är det helt andra bullerkrav. Men det är inte omöjligt att bygga närmare järnväg, fast då med bullerskydd, förklarar stadsarkitekten.

Jörgen Johansson flikar in att ”kommunen har köpt in för att omvandla, det behöver inte vara bostäder. Det kan vara grönområde”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *