Nyheter

Skillingaryd Metall – ett litet bolag med stora muskler

Nyheter Låga råvarupriser och en pandemi skruvade ned förväntningarna. Nu satsar Skillingaryd Metall uppåt och framåt och går en ljus framtid till mötes.

Jonas Martinsson är platsansvarig på Skillingaryd Metall och anställdes i mars förra året, precis när coronapandemin slog till med full kraft. Företaget fick skjuta på satsningarna de ville göra, men under hösten blev Per-Johan Allansson en i gänget som gjorde att de kunde jobba sig framåt. I företaget jobbar även Emil Andersson.

– Vi tajmade ganska illa, hade mycket material på gården och råvarupriserna gick ner i botten. Sedan vände det och priserna gick upp, men då stod tillverkningsindustrin i princip still och det var ett motigt halvår mellan mars och september. När pandemin kom försvann våra inkomster, så vi permitterade hårt och gården var bara öppen tre dagar i veckan. Nu går det åt rätt håll och vi har hjälp av att marknadspriserna är höga. Att företagare rensar sina lager och bönderna säljer sitt järnskrot ger en hög aktivitet, berättar Jonas Martinsson och fortsätter.

– Vi vill marknadsföra oss mot tillverkningsindustrin, hantverkare och allmänheten runt om i området. Nu har vi fullt fokus framåt och uppåt och vi vill skapa långsiktiga samarbeten med affärslivet och tillverkningsindustrin. Vi är det lilla lokala bolaget med de stora musklerna genom vår koncern. 

– Vår verksamhet innebär att vi samlar in och tar emot järn och metaller, förädlar det och skickar det för återvinning. Det gäller alla typer av metaller som vi köper in, sorterar och kvalitetssäkrar och säljer vidare till ett litet lokalt gjuteri eller ett större stålverk. Storleken på skrotet är väldigt avgörande, så så rena material som möjligt är naturligtvis bäst. Formatet är betydande: ju mindre bitar, ju lättare är det att hantera och sälja. Vi får in stora material som vi behöver skära ner för att de ska kunna lämnas vidare till stålverk och för att de ska kunna få in det i sina smältugnar får de inte vara för stora. Sorteringen sker med maskiner och magnet samt för hand när det krävs.

– Tillverkningsindustrin är vår största leverantör och en grund för oss, även hantverkare kan svänga förbi och lämna av sin kabel eller mässingsklipp. Vi vill vara en samarbetspartner med hantverkare och tillverkningsindustrin i regionen men även privatpersoner är välkomna med sitt metallskrot. Det kan ju vara aktuellt vid större renoveringar eller garagestädning eller liknande. Alla ska känna sig välkomna.

– Vi kommer att investera i en ny lastbilsvåg framöver. Alla lastbilar som kommer in väger vi och när de lastat av så väger vi igen, det är en större investering under kommande kvartal. I den här branschen är det alltid mindre att göra på vinterhalvåret, snö är något vi inte tycker om. Det är ingen som tittar på sin bakgård på sin industri och vill städa och rensa när det är snö, så under den perioden kommer vi att fräscha upp lokalen med färg och ytskikt.

– Inför framtiden så vill vi växa med industrin och bli en trygg samarbetspartner, det som de ser som avfall är vår råvara med miljönyttan i fokus. Det innebär korta transporter in och vi sorterar och säljer till rätt kanaler, det är en miljönytta i sig. Vi vill växa och förhoppningsvis kunna anställa en till i vår verksamhet, så vi satsar framåt och vi vill vara en stabil aktör i bygden. Hos oss får man får betalt för den vikten det väger och man får betalt i rätt tid och det förtroendet är viktigt att hålla vid. Vi är med i det lokala nätverket och tänker att vi i framtiden kunna bidra i samhället med sponsring, dit har vi en bit men det ser vi fram emot.

Per-Johan Allansson, Emil Andersson och Jonas Martinsson

Emil Andersson är gårdsarbetare  [1/4]

Metallspån för återvinning  [2/4]

Skrotet sorteras på gården  [3/4]

Jonas Martinsson, platsansvarig  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *