Nyheter

Skillingaryds församling ställer om och gör digitala satsningar

Nyheter Under våren var Skillingaryds kyrka öppen under veckodagarna. Nu börjar församlingen med det igen.  Smittspridningen är återigen hög och myndigheterna har utfärdad hårdare restriktioner än tidigare. Detta påverkar naturligtvis verksamheten. Församlingen fortsätter dock att fira gudstjänst och promenadgruppen är igång.

– Det är viktigt att det firas gudstjänst och mässa även om bara några få kan delta i det fysiska rummet, säger tillförordnad kyrkoherde Maria Åberg.

Under adventstid är det många som söker sig till kyrkans gudstjänster. På grund av det inte delta fler än åtta personer (inklusive personal) kommer Skillingaryds församling att börja sända gudstjänster på internet.

Mässa varje söndag i advent
Under hela adventstiden kommer det att firas mässa i Skillingaryds kyrka varje söndag. Förutom gudstjänsten i Hagshult första advent kommer Skillingaryds församling inte ha några gudstjänster i några andra kyrkor före jul.   

– Varje söndag i adventstid kommer det finnas möjlighet att få personlig nattvard för den som vill, säger tillförordnad kyrkoherde Maria Åberg.

Digitala projekt
Skillingaryds församling kommer inte bara att börja sända gudstjänster på internet utan har fler digitala projekt på gång. Förvisso är personalen ganska färska på detta område men man vet att det finns många i församlingen och vårt närområde som kan bidra på olika vis.

Ställer in barn- och ungdomsverksamhet
Tyvärr måste församlingen ställa in nästan all barn- och ungdomsverksamhet. Man hoppas att det går att köra igång igen efter nyår. När det gäller vår konfirmandgrupp tittar personalen på olika möjligheter till att ställa om och inte ställa in.

– Det är verkligen jättetrist att inte kunna träffa våra olika grupper, säger församlingspedagog Martina Österdahl.

Promenadgruppen anpassas utifrån nya restriktioner
Församlingens promenadgrupp är den enda gemenskapsverksamhet som kommer att fortsätta. Det var planerat att avsluta den nu när vintern närmar sig. Nu kör man dock på eftersom andra möjligheter till meningsfull gemenskap är begränsade just nu. Däremot kommer verksamheten att anpassas utifrån rådande restriktioner.

Öppen kyrka
Skillingaryds kyrka kommer att vara öppen under adventstid. Under vissa tider kommer präst eller diakon att vara på plats i kyrkan. Vi kommer också att ha andakter. Precis som för all övrig verksamhet följer vi rådande restriktioner om att max åtta personer får samlas.

Hjälp att tända gravljus
Kyrkogårdsförvaltningen i Skillingaryd har inspirerats av sina kollegor i Byarums pastorat. Inom kort kommer man kunna få hjälp med att tända gravljus. Detta kommer att kosta 50 kronor som kommer att skänkas till ACT Svenska kyrkan.

Källa: Pressmeddelande från Skillingaryds församling

Tillförordnad kyrkoherde Maria Åberg tänder ljus inför en andakt. Foto: Joel Jonassen/Skillingaryds församling

Taggar

3 reaktioner på Skillingaryds församling ställer om och gör digitala satsningar

Hur gör ni med julljusen ni brukar sälja? Angående begravningar är det ju staten som gett Svenska kyrkan i uppgift att sköta dessa. Vet nu att ärkebiskopen med flera bråkar om att det ska få vara 20 anhöriga plus personal och inte åtta som nu. Det var nog det ledsammaste som kom upp med restriktionerna. Hoppas att det blir beslut snarast.

I och med att det mesta är inställt inom kyrkans verksamhet borde det finnas personalresurser lediga. Sätt några tider får vi se om det kommer några köpare eller ta via hemsidan och bestäm tid för hämtning. Det är i pesten vi har fått i och med coronan men med försiktighetsprincipen går mycket att lösa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *