Nyheter

Skillingaryds Pinnstolsfabrik

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

En av våra äldsta träindustrier, Skillingaryds Pinnstolsfabrik, byggdes strax efter att järnvägen kommit till.

Grundaren var Carl Nyman från Alebo några km väster ut. Han hade hemma redan 1876 startat hantverksmässig tillverkning av pinnstolar, men satsade nu vid järnvägsstationen. Företaget byggde ut och bytte ägare flera gånger. Nässjö stolfabrik och senare Stockaryds möbelfabrik var ägare under 1930- och 40-talet. Då förekom en hel del fackliga strider om ackordslistor. Som mest sysselsattes ett 40-tal arbetare.

Under 1950-talet minskades antalet anställda för att senare stå tomt en tid, och fabriken revs 1966. Nu är det tidiga industriområdet istället omvandlat till bostadsområde. Många från bygden lärde sig här ett nytt yrke som kom till nytta under den stora samhällsomvandling som skedde under 1900-talet. Ett flertal nya företag startades i Skillingaryd med kunskap förvärvad i pionjärföretagen.

Östbo Historiska Sällskap

  [1/3]

  [2/3]

I fabriken tillverkades inte bara pinnstolar  [3/3]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *