Nyheter

Skillingarydsbo ger ut historisk bok

Nyheter Historieläraren på Fenix, Johan Thelander, har gett ut boken ”De engelska inbördeskrigen 1640 - 1660 eller Karl I vs Oliver Cromwell”. Imorgon får lärarkollegorna i Vaggeryd en förhandstitt och boksignering

Arkivfoto; Johan Thelander i ett annat sammanhang bland andra böcker

Vid bokförlagets hemsida kan man läsa ”England slets under 1600-talet sönder av ett förödande inbördeskrig som var 1642 – 1651. Det var egentligen tre krig som dessutom involverade Skottland och Irland.

Kriget vet i mångt och mycket en kamp mellan parlamentet och kungen där parlamentet utmanade den absoluta kungamakten. Det kom att bli en kamp mellan kungen, Karl I och parlamentets ledare, Oliver Crowell”.

Kriget kom att få en stor betydelse för utvecklingen av parlamentarismen och påverkade också stora tänkare som Jocke Locke och Thomas Hobbes. Typiskt för den här tiden är också att den religösa dimensionen. Inbördeskriget fördes mot bakgrund av reformationen och man hade olika idéer om hur kyrka och samfund skulle organiseras, och vilket inflytande staten skulle ha över dessa. En sammanfattningen av detta presenterar Johan Thelander i sin nyutgivna bok.

Boken gavs ut i början av september och bibliotekschefen Åsa Storck hälsar att boken är beställd men ej anlänt till kommunens bibliotek ännu.

Taggar

Dela


1 reaktion på Skillingarydsbo ger ut historisk bok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *